Boeren hoeven zich niet verplicht te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid
„Agrarische ondernemers lopen net als iedere zelfstandige zonder personeel natuurlijk een risico op arbeidsongeschiktheid. Maar in de regel kunnen boeren en tuinders de directe uitval vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid prima opvangen met hulp van het gezin, buren, bedrijfsverzorging of inhuur van personeel”, zegt Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland. „Een verplichte verzekering is daarom niet nodig. Agrarische ondernemers die toch een verzekering wensen, kunnen altijd terecht op de private markt voor een verzekering op maat.”
Zelfstandigen zijn in Nederland nu niet verplicht om zich te beschermen tegen inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid kan dit leiden tot een forse inkomensterugval. Het voorstel van de Stichting van de Arbeid betekent dat zelfstandigen zonder personeel verplicht verzekerd zijn en een toegankelijke en betaalbare inkomensbescherming krijgen met keuzemogelijkheden.
Niet in gevaar
„Al bij de totstandkoming van het Pensioenakkoord in juni 2019 heeft LTO Nederland bedongen dat er geen verzekeringsplicht voor arbeidsongeschiktheid komt voor agrarische ondernemers", zegt LTO-voorzitter Marc Calon.
De bedrijfsvoering van agrarische ondernemers komt volgens LTO bij ziekte of arbeidsongeschiktheid over het algemeen niet direct in gevaar, omdat ze andere waarborgen hebben. „Wij vinden het daarom niet meer dan logisch dat agrarische ondernemers geen verzekeringsplicht opgelegd krijgen."
Boeren en tuinders, die geen behoefte hebben aan zo’n verzekering besparen daarmee bijna 3.000 euro per jaar, stelt LTO.