Poll onder Vlaamse pluimveehouders:
'Politiek grootste bedreiging pluimveesector'
De Vlaamse landbouwjournalist Jacques van Outryve presenteerde het pluimveeseminar en vroeg de kleine 100 bezoekers om te stemmen op een aantal stellingen. Tafelgasten en pluimveehouders Mariëlle Schalk, John Debaene, Geert Laureys, Eric van Meervenne en Hugo Bens waren het in grote lijnen eens met de bezoekers over deze stelling. „Geopolitiek en uitkomsten van handelsverdragen hebben een enorme invloed op de markt”, zegt vleeskuikenhouder Eric van Meervenne.
„Bij de Brexit moet worden voorkomen dat Groot-Brittannië haar productstandaarden voor kip naar beneden bijstelt. Dat zou grote gevolgen hebben voor de Nederlandse vleeskuikensector omdat Nederlandse kipfilets dan mogelijk te duur worden”, schetst leghennenhouder Hugo Bens.
‘Erfbetreder grootste ziekte-insleper’
62 procent van de bezoekers vindt erfbetreders de zwakste schakel bij de insleep van dierziekten, 28 procent vindt pluimveehouders de zwakste schakel en de overige 10 procent vindt familie, vrienden of buren de zwakste schakel. Leghennenhoudster Mariëlle Schalk vindt de Rendac een belangrijke insleepbron. „Mensen die ook op andere bedrijven komen en bij mij de stal in moeten zoals vangploegen zijn een groot insleeprisico voor ziektes op mijn bedrijf”, zegt vleeskuikenhouder Eric van Meervenne.
Hugo Bens vindt pluimveehouders de zwakste schakel bij de insleep van dierziekten. „Als pluimveehouders stel je de hygiëneregels op je bedrijf op en zorg je ervoor dat deze worden nageleefd.” Volgens Bens is er een verschil tussen een gevaar en een risico. „Een erfbetreder vormt een besmettingsgevaar. Maar wanneer ik hem of haar alleen toelaat tot mijn stallen nadat hij of zij gedoucht is en bedrijfskleding aan heeft, verklein ik het insleeprisico. Erfbetreder vormen een gevaar maar hoe groot hun insleeprisico is, bepaal jij als pluimveehouder”, stelt Bens.
Handelsakkoorden hebben volgens 87 procent van de bezoekers de grootste invloed op handelsstromen. Veel meer dan productiestandaarden (9 procent) of andere aspecten (4 procent).
Overheid
Van Outryve legde de aanwezigen ook de stelling ‘Op wie rekent de pluimveehouder om zijn bedrijf robuust en flexibel uit te kunnen baten?’ voor. 41 procent stemde de overheid en 40 procent commerciële bedrijven. Daarentegen zegt 13 procent onderzoek en stemt de overige 6 procent banken.
Pluimveedierenarts Maarten de Gussem is verrast dat bezoekers zoveel vertrouwen hebben in de overheid. Door de uitkomst van handelsakkoorden, waar de pluimveesector vaak de dupe van is en aanpak van de Vlaamse overheid van de laag pathogene vogelgriep afgelopen jaar is het vertrouwen van De Gussem in de politiek drastisch geslonken. „De sector moet het heft in eigen hand nemen en zelf met oplossingen komen. Dat heeft de laag pathogene vogelgriep ons geleerd”, zegt De Gussem. De Vlaamse regering handelde bij de aanpak van laag pathogene vogelgriep veel te traag, volgens De Gussem. Hierdoor raakten onnodig veel bedrijven besmet en kostte het de sector miljoenen. Direct ruimen na de eerste besmetting was een betere aanpak geweest, volgens de pluimveedierenarts.