Goed kadavermanagement helpt insleep vogelmijten te voorkomen
Kadavers trekken vliegen aan. Vliegen zijn voor hun voortplanting afhankelijk van dierlijke mest en organisch afval en hebben vochtige plekken nodig om te voorkomen dat hun eitjes en maden uitdrogen. Kadavers in kruiwagens, op de grond of in emmers zijn ultieme verstopplekken voor vogelmijten.
Kadavermanagement
“Pluimveehouders weten over het algemeen wel wat ze kunnen doen om besmetting met vogelmijt te voorkomen. Vaak sluipen besmettingsrisico’s ongewild in hun routinematige werkzaamheden. Wij helpen ze graag met tips en trucs om besmettingen te voorkomen”, zegt Miranda Smits, pluimveeadviseur MSD Animal Health. Ze benadrukt ook de kennis met personeel en weekendkrachten te delen zodat zij weten waarom ze handelingen moeten uitvoeren of voorkomen.
Dagelijks alle kadavers uit de stal en de voorruimtes verwijderen is een goede start om in- en versleep van vogelmijten via deze weg te voorkomen:
- Kadavers trekken ongedierte aan die ziektekiemen kunnen verspreiden.
- Kadavers zijn een prachtige schuilplaats voor vogelmijten, bijvoorbeeld in de bek van een dode kip.
- Bij het opruimen van kadavers kunnen vogelmijten eraf of eruit vallen. Breng ze dus in een emmer of zak direct naar de gekoelde kadaveropslag.
- Laat dode dieren niet bij de staldeur liggen. Warme kadavers verspreiden geur en trekken ongedierte aan.
- Plaats indien mogelijk de kadaveropslag bij de ingang van het erf zodat de destructiewagen niet dicht bij de stallen hoeft te komen.
Vliegenoverlast
Vliegen kunnen niet alleen vogelmijten vervoeren en virussen en bacteriën overbrengen maar bezorgen omwonenden, dieren, personeel en pluimveehouder hinder.
“Voorkom zoveel mogelijk vliegenoverlast, begin op tijd met bestrijding om hinder en besmetting te voorkomen en blijf het vliegenmanagement continue bewaken”, zegt Miranda Smits.
- Bestrijd niet alleen de volwassen vliegen, maar ook de maden.
- Verwijder zoveel mogelijk geschikte vliegenbroedplaatsen zoals vochtig materiaal, eierresten, mest en aangekoekt voer in of rond voerbakken en silo’s.
- Voorkom lekkende nippels of drinktorens, vochtplekken van regenwater, een hoge luchtvochtigheid of condens op waterleidingen.
- Draai minimaal elke drie dagen de mest af.
- Dek mesthopen en mestloods af en verwijder mestkoeken.
- Zorg voor ventilatie, ook in de inpakruimtes. Vliegen houden niet van luchtbeweging.
- Plaats horren of rubberflappen bij de toegangswegen om vliegen buiten de stal te houden.
Wilt u meer informatie of persoonlijk advies voor een optimale bedrijfshygiëne? Neem contact op met Miranda Smits of Harry Hulman.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health