OM eist twee jaar cel voor brand in vleeskuikenstallen Kiel-Windeweer
Verdachte herinnert zich weinig: 'Ik raakte in paniek'
„Ik weet nog dat ik 's ochtends wakker werd in een weiland”, zei de man donderdag 27 februari in de rechtszaal in Groningen. Hij had bier en veel sterke drank gedronken. Hij was in de nacht van voor de brand naar een schuurfeest geweest in Zuidlaarderveen en zegt zich weinig te kunnen herinerren.
Bestelauto aangestoken
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man een naast een schuur geparkeerde bestelauto in brand gestoken. Bij de politie verklaarde de man dat de achterdeuren van de bestelauto openstonden en er doeken op de grond lagen. De doeken had hij aangestoken, schrijft RTV Noord. Volgens de man was er geen aanleiding. Zo houdt hij niet van vuur, is hij niet tegen de intensieve veehouderij en was er geen conflict met het bedrijf, verklaarde hij.
Het was volgens hem niet de bedoeling dat het vuur van de bestelauto zou overslaan naar de vleeskuikenstallen, waarbij 100.000 kuikens omkwamen. Toch belde hij geen 112. „Ik raakte in paniek", zei hij tegen de rechter. Hij sloeg op de vlucht en lag urenlang in een hennepveld naast het bedrijf. Hij zag de zwarte wolken over zich heentrekken en hoorde de sirenes.
Emotionele schade
De schade na de brand in Kiel-Windeweers bij vleeskuikenbedrijf De Groot is nog altijd groot. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Dat vertelde de eigenaar van het bedrijf in de rechtbank. „Ons huis, de plek waar we ons veilig voelen, is weg”, vertelde de emotionele eigenaar. „Bijna iedere nacht brandt er wel een schuur af in je dromen. Doodmoe word je ervan.”
Moeder vlak na brand overleden
De brand was niet het enige dieptepunt wat de familie die nacht overkwam. Ook de moeder van De Groot overleed. „Nadat ze het op het nieuws had gezien, belde ze om te vragen of het over ons ging. Kort daarna kreeg ze een beroerte, raakte in coma en overleed.”
Herbouwen mag niet
De financiële strop is ook aanzienlijk. Het bedrijf waar de familie sinds 1985 woont, is voor een derde verloren gegaan. Opnieuw opbouwen gaat niet zomaar. Door een wetswijziging is de oude bouwvergunning niet meer geldig.
„De schade loopt in de miljoenen. De verzekering dekt de brand wel, maar niet de investeringen. Er is een gat van enkele tonnen. Wie dat gaat betalen is de vraag”, zei de pluimveehouder donderdag in de rechtbank.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Openbaar Ministerie
Bron: RTV Noord