'CETA-verdrag heeft geen nadelige effecten voor Nederlandse pluimveehouders'
Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer stemde onlangs in met CETA. Het handelsverdrag tussen de EU en Canada heeft in tegenstelling tot de pluimveehouderij wel negatieve effecten voor de varkenshouderij. Door CETA mag Canada jaarlijks 80.000 ton varkensvlees zonder invoerheffingen naar de EU exporteren dat aan lagere standaarden voldoet dan het Europese en Nederlandse varkensvlees.
„Mijn standpunt als lid van het Europees Parlement, de landbouwcommissie en de commissie internationale handel is en zal het blijven om de gevoeligste sectoren te beschermen tegen marktverstoring. Dat is ook nodig in het kader van de ambitieuze maatschappelijke, dierenwelzijns- en milieueisen die aan onze Europese landbouwers gesteld worden. Dat kan door hen uit te zonderen, zoals voor pluimvee en eieren in het CETA-verdrag is gelukt. Ofwel door de toegekende tariefcontigenten voor derde landen zo beperkt mogelijk te houden – in het geval er geen aantoonbare marktverstoring te verwachten is.” Dat laat Schreijer, die momenteel herstelt van hartritmestoornissen, in een schriftelijke reactie weten.
„Op regels gebaseerde internationale handel is geen eenrichtingsverkeer, vereist 'geven & nemen' en blijft essentieel voor onze Nederlandse welvaart. Landbouw en voedselproducenten mogen geen weerloos wisselgeld zijn", stelt Schreijer.