Opvolger Jens Vullings (26):
'Paar dubbeltjes extra per 100 eieren komt duurzame houderij ten goede'
De jonge pluimveehouder houdt samen met zijn vader Ben (56) en moeder Jolanda (56) 115.000 witte scharrelhennen in vier volièrestallen en 17.000 bruine biologische hennen in één stal in Castenray (LB).
Sinds begin 2019 houdt de familie biologische hennen. Voor hun biologische hennen trof de familie verschillende maatregelen die bijdragen aan een betere biodiversiteit en een sluitende kringloop. „We telen eigen luzerne als verrijking voor de kippen, hebben gras, klaver en bloemenstroken in de uitloop ingezaaid en voeren de biologische hennen Soliq”, zegt de jonge pluimveehouder. „Soliq is een vloeibare reststroom uit de voedingsindustrie dat we voeren aan de kippen. Dat is een goede manier om bij te dragen aan de kringloop gedachte.”
„Als we er verder op inzetten, moeten we zeker zijn van een regering die inzet op duurzaamheid in de gehele keten. Retailers en alles wat eraan vast hangt, zouden die verantwoording al vanuit zichzelf op zich kunnen nemen. Een consument kan immers nauwelijks meer om de big 10 van de voedingsmiddelen en de top 3 supermarktcombinaties heen. Retailers moeten niet alleen voor de bühne alle tafeleieren met een Beter Leven keurmerk aanbieden en vervolgens daarvan de marge voor een groot deel opstrijken. Uiteindelijk bepaalt vraag en aanbod de eierprijs, maar een paar dubbeltjes extra per 100 eieren zou een duurzamere keten en houderij ten goede komen”, stelt Vullings.
'Uitkomst handelsverdragen cruciaal'
De EU moet een eind maken aan oneerlijke concurrentie, vindt Vullings. „Het is niet uit te leggen dat Oekraïense legbatterijen in de EU ingevoerd worden en dat eiverwerkers deze eieren in 2020 nog steeds gebruiken, terwijl ze sinds 2012 al niet meer geproduceerd mogen worden in de EU. Dat is een mes in de rug van de Nederlandse pluimveehouder. Ook voor kippenvlees moet gelden dat er geen kip geïmporteerd mag worden wat niet aan de Nederlandse of EU-standaarden voldoet. De uitkomst van handelsverdragen zoals Mercosur, Ceta en dergelijke is heel belangrijk voor het toekomstperspectief voor Nederlandse pluimveehouders.”
Dat Eurocommissaris Frans Timmermans roept dat de landbouw haar ‘verouderde systeem’ moet wijzigen, vindt Vullings onzin. „Er is jarenlang via een systeem gewerkt waar banken, overheden, fabrikanten en afnemers kwantiteit en groei stimuleerden. Evenals veel en veilig voedsel, terwijl er nu een heel andere vraag speelt van de burger en indirect de overheid.”
Jens Vulling vertelt in vakblad Pluimveeweb van 13 maart over zijn toekomstvisie in de nieuwe rubriek De Opvolger waarin we opvolgers aan het woord laten. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.