'Reovirus steeds vaker vastgesteld bij vleeskuikens'
„Door het reovirus krijgen kuikens bij een klinische infectie een peesschedeontsteking en daardoor dikke looppezen”, legt Van den Berg uit. „Een andere kant van het virus is dat het op darmniveau meewerkt aan malabsorbtie waardoor de koppel de uniformiteit verliest.”
Aangezien het een virus is, kan reo niet behandeld worden met een antibioticum. Dat frustreert Van den Berg en zijn collega’s wel eens. „Kuikens die geïnfecteerd zijn met reo kun je pijnstillers geven, maar de wachttijd daarop is 28 dagen. Die wachttijd is meestal te lang omdat kreupelheid door het reovirus vaak vanaf 28 dagen leeftijd ontstaat. Daarom worden pijnstillers niet vaak voorgeschreven.”
Titers wisselvallig
„De reo titers van vleeskuikenouderdieren zijn heel wisselvallig. Dat is wel opvallend”, zegt Van den Berg. „We zien dat een gedeelte van de vleeskuikenouderdieren niet voldoende beschermd is tegen het reovirus, omdat entstoffen geen goede dekking geven of omdat de enting tijdens de opfokperiode niet goed is toegediend of aangeslagen. Bij een infectie kan het virus vervolgens overgedragen worden op de nakomelingen. Indien een gedeelte van de vleeskuikens in een stal of op bedrijf besmet is, kan het virus snel verspreiden. Kuikens die geboren worden met weinig antistoffen lopen de kans het al in de stal aanwezige virus uit de stal op te pakken.”
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwde in juli 2014 al dat vleeskuikenhouders het reovirus in het oog moeten houden bij kreupelheid en achterblijvers. Buiten het goed (laten) enten in de opfok van vleeskuikenouderdieren kunnen pluimveehouders weinig doen tegen de zogenaamde verticale overdracht van het virus, volgens Van den Berg. „Vleeskuikenhouders kunnen er niets aan doen als het eenmaal in de stal zit. Dat is frustrerend. Pas in de leegstand kun je extra gericht gaan ontsmetten.”
LPH6
De jonge pluimveedierenarts opende de studieavond en ging tijdens zijn korte presentatie ook in op andere opvallende zaken. Zo is er het afgelopen jaar regelmatig laag pathogene H6 vogelgriep aangetoond bij pluimvee in Nederland. „Ook bij koppels van onze klanten is deze laag pathogene, niet meldingsplichtige variant aangetoond.”
Daarnaast is de afkeur aan de slachtlijn van vleeskuikens toegenomen sinds medio vorig jaar, merken Van den Berg en zijn collega pluimveedierenartsen. „Er zijn veel redenen voor afkeur, van rugspierontsteking, tot groene rugspierontsteking of Wooden Breast.”
Tijdens de studieavond van Poultry Vets vertelden Marcel Janssen van fokkerijorganisatie Aviagen en Wim Tondeur over het onderwerp ‘Afkeur aan de slachtlijn’. Pluimveegezondheidspecialist Tondeur adviseert wereldwijd slachterijen en integraties hoe ze de afkeur bij vleeskuikens kunnen verlagen. Lees het uitgebreide achtergrondverhaal met daarin de belangrijkste conclusies van Janssen en Tondeur vrijdag 13 maart in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.