Column: Idiote subsidie voor vlees- en zuivelvervangers
Een eerstejaars economiestudent weet dat je producten die al in de lift zitten, zoals bio en ook vleesvervangers, niet hoeft te subsidiëren. De markt doet dat zelf wel. Zoals de subsidies op elektrische auto’s ook weggegooid geld zijn. Uiteindelijk komt dit geld linksom of rechtsom bij de producenten van Tesla en consorten terecht. Die elektrische auto’s komen er wel als ze goed zijn, en anders maar niet. Zo ook met vleesvervangers. Als het goed is, wordt het wel verkocht.
Professor Hekkert is een slimme man
Nu is een miljoen, verdeeld over drie universiteiten, niet veel. Zet drie dik betaalde professoren aan het werk en met een half jaartje is alles op en de resultaten van het onderzoek laten nog lang op zich wachten. Prof. dr. Hekkert van de universiteit Utrecht is ongetwijfeld een slimme man. In elk geval slim genoeg om een half jaartje subsidie los te peuteren voor een idioot onderzoek. Hekkert weet veel, ook dat de bedrijfstak vlees en zuivel verantwoordelijk is voor 16.5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. En ook nog dat vlees en zuivel vier tot honderd keer slechter scoren dan plantaardige eiwitten. Hij roeptoetert maar wat. Deze klimaatgelovige pakt een onderzoek uit de kast waarvan de getallen hem en zijn aanstaande opdracht passen.
Professor Hekkert weet alles nu al
Zoveel ideeën, zoveel onderzoeken om die te staven. Hekkert maakt voor het onderzoek al zijn keuzes: vlees eten is slecht voor het milieu en daarom gaan we kijken hoe we consumenten aan het plantaardige eiwit gaan krijgen. Hij had ook iets anders kunnen kiezen. Bijvoorbeeld hoe krijgen we Hoogovens weg uit Nederland of hoe halveren we Schiphol, dan kwamen we er ook. Maar dat doet hij niet, deze vegetariër kiest voor vlees en zuivel. Weinig onderzoekers spreken tegen dat de aarde iets warmer wordt, maar veel onderzoekers, ook professoren als Hekkert, geven aan dat ze niet zeker weten hoe dat komt. Hekkert weet dat al wel en daarmee krijgt dit onderzoek een twijfelachtig klimaat-politiek karakter. Met wetenschappelijk onderzoek heeft dit onderzoek naar vleesvervangers natuurlijk niets te maken.
Een nutteloos onderzoek omdat de resultaten al vast staan. Er zal uitkomen dat de consument zich niet gemakkelijk laat verleiden tot louter bonen en prei. Verder zal uit het onderzoek komen dat niet minder vlees en zuivel gegeten gaat worden door vleesvervangers, maar dat de totale eiwitconsumptie omhoog gaat. Het komt er gewoon bovenop. De belangrijkste conclusie zal zijn dat er meer onderzoek moet worden gedaan. Meteen dan maar een paar miljoen erbij doen?