'Broedeimarkt goed, bij HPAI uitbraak verandert de situatie volledig'
Lafaut noemt de marktsituatie op dit moment goed, maar deze is nog niet zo goed dan vorig jaar rond deze tijd. „De vraag naar broedeieren vanuit Irak is groot. Naar Irak kunnen we broedeieren exporteren op basis van de vrije broedeiprijs, die momenteel 24 cent bedraagt en op een vrij hoog niveau ligt. Uit Turkije worden er echter ook steeds meer broedeieren naar Irak geëxporteerd voor lagere prijzen dan wij dat kunnen. Daarvan ondervinden we nu meer concurrentie dan vorig jaar rond deze tijd, waardoor de marktsituatie minder rooskleurig is dan vorig jaar.”
De marktsituatie van dit moment is volgens Lafaut echter ook complex. „Door de uitbraken van HPAI sloten veel landen hun grenzen voor Poolse broedeieren. De Poolse broedeieren worden nu in andere landen voor lagere prijzen aangeboden. Dat maakt de marktsituatie complexer.”
Compartimentering
Een uitbraak van HPAI op een Nederlands en/of Belgisch pluimveebedrijf verandert de huidige marktsituatie volledig omdat er dan landen hun grenzen sluiten voor broedeieren uit het besmette land. „Uitbraken van HPAI op pluimveebedrijven in zowel Nederland als België is het meest rampzalig”, schetst Lafaut het worst case scenario. „Indien er een uitbraak plaatsvindt in België kunnen we broedeieren uit België inleggen voor Nederlandse vleeskuikenhouders en Nederlandse broedeieren exporteren. Dat kunnen we andersom ook doen. Dan zijn de gevolgen minder groot dan bij uitbraken in beide landen.”
Nederland werkt bij een uitbraak van HPAI met compartimentering. In België gaat direct het hele land op slot. Lafaut vindt werken met compartimentering een betere manier. „Bij compartimentering mogen er alleen geen broedeieren worden geëxporteerd uit dat deel van het land waar de uitbraak plaatsvindt”, legt hij uit.
Dat landen hun grenzen sluiten voor broedeieren bij één uitbraak van HPAI op een pluimveebedrijf in België of Nederland baalt Lafaut zeer van. „Bij meerdere uitbraken kan ik me voorstellen dat landen hun grenzen sluiten, maar bij één uitbraak vind ik dat nogal overtrokken. Door een reeks aan maatregelen wordt verdere verspreiding van het virus namelijk de kop in gedrukt. Als broedei-exporteur kan ik daar echter niets aan veranderen. In de politiek moet hier wel over gesproken worden om dit te versoepelen”, vindt Lafaut.