Kippenslachterij: 'Geen overtredingen van wet- en regelgeving te zien in undercoverbeelden'
In de zomer van 2019 zijn illegaal beelden gemaakt in de aanvoerhal van de slachterij door een undercovermedewerker van actiegroep Ongehoord die aangaf in de functie van losser en ophanger bij de slachterij aan het werk te willen.
„Wij zijn ons ervan bewust dat een gemiddelde consumenten niet gewend is aan beelden van een slachthuis. Wij hebben als slachterij echter al sinds jaar en dag de beelden van ons slachtproces op onze website staan, om zo transparant mogelijk te zijn. Tevens hebben wij altijd gesteld: Vlees groeit nu eenmaal niet aan een boom. Wij voldoen aan de strenge wet- en regelgeving en daar wordt dagelijks toezicht op gehouden door de NVWA, maar ook door diverse (klant)auditors."
„De losse kip die in het begin getoond wordt, is een uit het aanvoerkrat weggevlogen kip die door de medewerker is gepakt om direct na pauze op te hangen. De krijsende geluiden, ook bij het ophangen, dat herkennen wij niet uit de praktijk, vocalisatie en kipgeluiden hoor je ook bij het leggen van een ei in de wachthal."
Cursus dierenwelzijn
„Medewerkers die bij ons in dienst komen worden eerst ingewerkt op de inpakafdeling, om vervolgens eventueel ook op de afdeling met levende dieren aan het werk te gaan. Daarvoor dienen ze ook een cursus dierwelzijn te volgen en met succes een examen te halen. Zodra een medewerker op deze afdeling aan het werk gaat onder toezicht van de voorman die over de juiste ervaring, kennis en papieren beschikt, wordt ook deze medewerker aangemeld voor de enige erkende cursus in Nederland zijnde 'dierwelzijn in de pluimveeslachterij' bij SVO."
„De medewerker die vertelt over 'de controle ’s ochtends waarbij mogelijk bloed kan worden gezien'. Dat betreft het mogelijk vastzitten van een teennagel van een leghen. Dat is een keer voorgekomen in de zomer van 2019. Op dat moment was dat een 'Hot-item' om dat permanent goed te controleren. Vanwege mogelijk vastzittende tenen zijn in de zomer van 2019, om die kip zo snel mogelijk uit haar mogelijk lijden te verlossen, de HACCP-procedures aangepast dat dit zo snel mogelijk wordt verholpen.Dat is wat de medewerker op de beelden zegt, dat zulke dieren met voorrang geslacht moeten worden mocht dit gezien worden. Hij legt op een 'iets te populaire/joviale manier' uit wat de werkinstructies zijn (controles vooraf aan het slachten)."
Ook gaat de slachterij in haar verklaring in op de reactie van de medewerker. „Zielig voor die kippen, zo denken ze erover bij de NVWA; Dat is de mening van die medewerker", schrijft de slachterij.
„Het gebeurt zo vaak dat er wat omvalt; Dat is aantoonbaar onjuist. Dat blijkt uit cameratoezicht op onze slachterij. Dat hebben we vrijwillig in geïntensiveerd in 2019. Daarnaast hebben wij ook als kleine slachterij te maken met permanent toezicht van een dierenarts van de NVWA en op sommige dagen meer dan 1", geeft de slachterij aan. Bekijk de complete verklaring op de website van pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Pluimveeslachterij W. van der Meer, Zonen
Beeld: Ongehoord Nederland YouTube
Bronnen: Pluimveeslachterij W. van der Meer, Zonen