'Stel gemeente ingebreke als besluit over vergunning langer dan half jaar duurt'
Gemeenten moeten binnen 26 weken beslissen over een vergunningsaanvraag. Dat is wettelijk vastgelegd. Indien dit niet lukt, kan een veehouder de gemeente in gebreke stellen. „Doe dit”, adviseert Verkoijen. „Wij sturen al na 26 weken en 1 dag een ingebrekestellingsbrief.”
Minder dieren
Een klant van de advocaat van advocatenkantoor Goorts & Coppens uit Deurne deed dit niet en kreeg te maken met veranderde wet- en regelgeving. „Door een wijziging van de geurnorm, tijdens de procedure, mag onze klant 600 dieren minder houden dan hij aanvankelijk van plan was. Als later een schadeclaim wordt ingediend, wordt altijd gekeken of de ondernemer actie heeft ondernomen om de vergunningprocedure vlot te trekken. Daar hoort dan ook een ingebrekestelling en eventueel beroep bij”, zegt Verkoijen.
Schadevergoeding
Na ontvangst van de ingebrekestellingsbrief moet de gemeente binnen 2 weken een besluit nemen. Indien dat niet lukt, is de gang naar de rechter de volgende stap. „Als je naar de rechter stapt, kan de schadevergoeding flink oplopen. Gemeenten moeten eerst 150 euro per dag betalen, maar dit kan oplopen tot 250 euro per dag tot een maximum van 30.000 euro. Dat is toch mooi meegenomen”, zegt Verkoijen.
Personeelsgebrek
Door personeelsgebrek zijn gemeenten volgens Verkoijen wel eens te laat met bepalen of een vergunning al dan niet verleend kan worden. „Dat sommige gemeenten personeelsgebrek hebben, hoef je als veehouder niet onder te lijden. Stuur daarom altijd een ingebrekestellingsbrief ”, adviseert hij.