Familie Kanninga hanteerde Zweedse vangmethode
'Vangen volgens Zweedse methode duurde met dubbel aantal vangers net zo lang'
De familie uit Gasselternijveen (DR) werd twee jaar gelden door dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals benaderd met de vraag of ze hun biologische hennen op deze manier wilden vangen. Zondagvond ving vangbedrijf Smeding uit Dronrijp (FR) al hun uitgelegde hennen volgens deze methode. De vangers begonnen om 19.30 uur en waren 2 uur later, om 21.30 uur klaar. „Dat viel ons niet tegen. Normaal zijn er acht tot negen vangers, nu waren er zestien”, geeft Kanninga aan. Vooraf kregen de vangers uitleg van Eyes on Animals.
De familie Kanninga heeft in hun stal een pad van 2,5 meter tussen de beun en stelling, alsook tussen de stelling en de buitenmuur. „Dit geeft wat werkruimte en dat is een voordeel in onze stal. We hadden vooraf een pad gemaakt om met karretjes de stal in te rijden. Daardoor hoefden de vangers niet lang te lopen met de kippen. In andere stallen is het mogelijk lastiger om de Zweedse vangmethode te hanteren”, zegt Kanninga.
Aangezien dit de eerste keer is dat de vangers de kippen per twee stuks vangen, verwacht de biologische leghennenhouder dat het de volgende keer sneller gaat omdat de vangers hier dan meer handigheid in krijgen. „Wellicht duurt het dan geen twee maar anderhalf keer zo lang.”
Meerkosten
„De kosten worden nu gezamenlijk gedragen waardoor het voor ons als pluimveehouder niet veel meer kost dan voorgaande jaren. Dit komt mede omdat het een proef is van Eyes on Animals, en vangbedrijf Smeding hieraan mee wilde werken. De volgende keer draaien we zelf voor de meerkosten op.”
Volgens Eyes on Animals is de vangschade lager door de Zweedse vangmethode. Kanninga is benieuwd of dit zo is en in hoeverre. „Vandaag of morgen krijgen we het slachtrapport. Daarna bekijk ik of de vangschade nu significant lager is dan de afgelopen drie of vier koppels.”
Dierenwelzijn
Hun uitgelegde hennen waren 80 weken oud. Iedere vijftien maanden zetten ze 8.700 biologische hennen op. „We weten nog niet of we de volgende ronde wederom de Zweedse vangmethode hanteren. Vanwege het betere dierenwelzijn zouden we het fijn vinden om dit verder te kunnen ontwikkelen naar een methode die voor alle partijen acceptabel is.”
Eyes on Animals stelde hen voor om een cent meer te vragen per ei. Dat is volgens Kanninga makkelijker gezegd dan te realiseren. „Eerst kijken we naar het verschil in vangschade. Daarna zoeken we uit of de meerkosten (deels) terug kunnen verdienen. Vervolgens bepalen we of we de volgende ronde weer de Zweedse vangmethode hanteren.”