Frankrijk verbiedt doden eendagshaantjes
Jaarlijks worden er wereldwijd vele eendagshaantjes in legbroederijen gedood binnen 24 uur nadat ze uit het ei zijn gekropen omdat ze nauwelijks economische waarde hebben.
De Franse minister van Landbouw trekt geld uit voor onderzoek naar nieuwe technieken waarmee broederijen op grote schaal kunnen achterhalen wat het geslacht is van een kuiken in een ei. Op die manier worden haantjes al uitgeselecteerd voor ze uit het ei komen. Het Franse kabinet volgt met de plannen Zwitserland, dat vorig jaar als een van de eerste Europese landen met een verbod op het vergassen en shredderen van levende kuikens kwam.
In Nederland is het versnipperen van kuikens in een shredder sinds een aantal jaren verboden. Maar jaarlijks worden nog wel zo’n 40 miljoen haantjes vergast. „Het haantjesvraagstuk loopt ons al tientallen jaren voor de voeten”, zegt Anton Butijn van Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens tegen RTL Nieuws. Volgens hem wil de pluimveesector graag veranderen, maar is er nog geen goed alternatief.
In Ovo
Al lange tijd wordt gewerkt aan nieuwe technieken om het geslacht van de eieren te kunnen bepalen. Ook het Nederlandse biotechbedrijf In Ovo is hier al ver mee. Zij kunnen met een machine al na 9 dagen aan de eieren van broedkippen zien of er een haan of een hen uitgebroed wordt.
Ze kunnen nu van 1500 eieren per uur het geslacht vast te stellen. Maar dat is nog niet snel genoeg. Dat moeten er voor de Nederlandse pluimveesector 40.000 eieren per uur zijn. Het bedrijf verwacht binnenkort met een doorbraak te komen.
Oplossing in zicht
De Nederlandse overheid steekt ook geld in bedrijven zoals In Ovo, maar gaat nog niet zo ver als Frankrijk. „Ook al hebben we geen keiharde wetgeving, we zijn er in Nederland wel vol op mee bezig”, vertelt Butijn tegen RTL Nieuws. Supermarktketen Jumbo is een samenwerking aangegaan met het Duitse bedrijf Respeggt. Ook zij hebben een techniek ontwikkelt waarmee je al vroeg het geslacht kan bepalen. Eind maart liggen die eieren voor het eerst in de schappen.
Maar ook voor dit bedrijf geldt dat het nog niet de capaciteit heeft om genoeg eieren in korte tijd te controleren. Toch verwacht Butijn dat het probleem van de eendagshaantjes binnen vijf jaar opgelost moet zijn. „Op het moment dat de techniek er is,dan kun je overschakelen. En dat willen we ook.”
De kuikens die nu vergast worden belanden voor een groot deel in dierentuinen. Daar dienen ze als voedsel voor reptielen. Indien er binnen vijf jaar geen kuikens meer vergast worden, moeten dierentuinen dus op zoek naar ander voedsel voor hun reptielen.
Duitsland
Behalve in Frankrijk geldt ook in Zwitserland sinds september een verbod op doden van eendagshaantjes. Ook in Duitsland was het verboden, maar een hogere rechter heeft bepaalde onlangs dat het door mag gaan totdat er een goed alternatief is gevonden. Volgens Europese richtlijnen mogen kuikens gedood worden, zolang ze direct sterven en niet langer dan 72 uur leven.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: RTL Nieuws