Plukon neemt Spaanse pluimvee-integratie over
De volledig geïntegreerde groep VMR bestaat enerzijds uit een eigen slachterij met 100 procent toelevering uit de eigen pluimveeketen, met een eigen voerfabriek ten westen van Madrid alsmede en een eigen verwerkingsfabriek in Madrid. En anderzijds uit een Spaanse 50/50 Joint Venture met de Portugese Grupo Valouro met betrekking tot opfok, vermeerdering en broeden van eendagskuikens. In haar productie locaties in Madrid en Cáceres werken in totaal zo’n 550 medewerkers. De omzet van VMR is circa 100 miljoen euro.
„De overname van VMR past bij de Europese ambitie van Plukon om een vooraanstaande speler te worden op het gebied van de productie en het vermarkten van gevogelte in Europa. Met de toevoeging van Spanje als het zesde thuisland heeft Plukon voor zich in Europa een productie- en afzetgebied gecreëerd met ruim 260 miljoen consumenten, bijna 60 procent van de EU inwoners post-Brexit”, motiveert directeur Peter Poortinga van Plukon.
Waar Plukon een sterke focus heeft op het leveren aan de retail in haar bestaande productie landen, is VMR met name gespecialiseerd in het leveren van een premium assortiment gevogelte onder het merk Gallus Gallus aan de lokale retail, groothandel en food service. Deze meer traditionele afzetmarkt is nog steeds groot in Spanje en met een eigen distributie opzet is VMR een belangrijke toeleverancier van de diverse verkoopkanalen in Madrid.
Plukon nam vrijdag 10 januari dit jaar ook al groente- en fruitfabriek Fresh Care Convenience over. De omzet van Plukon bedroeg in 2019 circa 1,8 miljard euro en groeit met de overnames door naar 2 miljard euro in 2020. Bij het bedrijf werken ruim 5.500 medewerkers.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Plukon Food Group
Bron: Plukon Food Group