Ervaringen met onbehandelde hennen: 'Goede stappen gezet, maar het moet en kan beter'
De maatregel is in Nederland sinds 1 januari 2019 officieel van kracht, maar omdat Duitsland er al langer om vraagt, werken Nederlandse pluimveehouders al een jaar of drie met koppels pluimvee met onbehandelde snavels.
Verbeterend beeld
Rob Vriens, pluimveedierenarts bij AdVee in Ysselsteyn (LB), constateert een verbeterend beeld wat betreft de uitvalcijfers. „De uitvalcijfers liggen hoger, maar vergeet niet dat kippen altijd gepikt hebben, ook onbehandelde kippen en ook kippen die voor de hobby gehouden worden.”
Exacte cijfers over uitval wil hij niet geven omdat de verschillen per bedrijf groot zijn. „Nu zie je dat als het eenmaal fout gaat, echt opletten geblazen is. Als een kip zoveel mogelijk kan doen wat ze wil, zie ik goede resultaten en een kip die eind het einde van de legperiode nog goed in de veren zit.”
Petje af
De facetten voer, stalinrichting en verlichting zijn steeds meer gericht op de kip, ziet hij. En daarin merkt de dierenarts dat de sector al een flink eind op de goede weg is. „Er worden al flinke stappen gezet, maar het moet en kan beter. Ik neem mijn petje af als ik zie hoe snel de sector zaken oppakt. Ik zie steeds meer koppels waarbij het goed gaat en waarbij de resultaten alweer op een niveau liggen van voor het verbod op snavels behandelen. Maar een zwak dier wordt meedogenloos behandeld door andere kippen. Dat is altijd zo geweest, want dat is nou eenmaal de pikorde. Nu zie je dat een hele snavel een veel sterker wapen is. En dat weten ze van elkaar.”
Kijken, luisteren en handelen
Ook Vriens ziet er omschakeling van behandeld naar onbehandelde kippen als de overhang van kooi naar scharrel. „Alles is anders, de kippen drinken en eten anders en de opfokperiode is nog belangrijker. Bij die overgang was de sector ook kritisch en leverde het veel ellende op. En nu heeft niemand heeft het er meer over. Pikstenen en voer met meer ruwe celstof kunnen een oplossing zijn. De kippen vreten selectief, daar kun je de maling op aanpassen. Maar als ze in de opfokstal pikgedrag vertonen, doen ze dat in de legstal ook. Een goede opfokperiode is essentieel, want aangeleerd gedrag in de eerste 17 weken krijg je er niet makkelijk meer uit. En dan kunnen 90 weken lang zijn. Er is nog veel verbetering mogelijk. Met goed kijken, luisteren en handelen kom je al een heel eind, geef ik pluimveehouders vaak mee.”
Lees het uitgebreide achtergrondverhaal met meer ervaringen met onbehandelde leghennen aanstaande vrijdag 31 januari in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.