'Met Zweedse vangmethode verbeteren we het dierenwelzijn'
De familie werd twee jaar gelden door dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals benaderd met de vraag of ze hun biologische hennen op deze manier wilden vangen. „Als biologisch bedrijf met een Demeter keurmerk zouden we het maximale moeten doen om het dierenwelzijn van de hennen te verbeteren, stelde Eyes on Animals.” De dierenwelzijnsorganisatie benaderde de familie Kanninga omdat ze met 9.000 biologische hennen een relatief bedrijf zijn waar de extra vangtijd nog te overzien is.
De familie dacht over het idee na en liet de afgelopen ronde een paar van hun hennen op deze manier vangen. Zondagavond 2 februari laadt de familie hun complete stal via de Zweedse methode leeg. „Ons pluimveevangbedrijf, vangbedrijf Smeding uit Dronrijp (FR), staat er ook achter. Het vangen gaat op deze manier langer duren, we zijn benieuwd hoe lang. We willen wel dat alle ruim 8.500 hennen zo snel mogelijk gevangen zijn. Anders zitten de eerste hennen te lang op de wagen. Dat is ook niet goed voor het dierenwelzijn”, legt Rolf uit.
Kosten
De familie is niet bang dat ze er qua meerkosten niet uitkomen. „Wij, pluimveevangbedrijf Smeding en Eyes on Animals hebben er alle drie baat bij. Wie welk deel van de meerkosten betaalt, komen we wel uit”, verwacht Rolf. „We gaan het nu eerst één keer op deze manier proberen. Indien het goed bevalt, gaan we hiermee door. Dat is ook de insteek. We staan er open voor om het dierenwelzijn van onze hennen te verbeteren”, zegt Rolf.
„Bovendien wordt het straks in de biologische legsector misschien wel verplicht om deze vangmethode te hanteren, gezien alle druk van dierenwelzijnsorganisaties om volgens de Zweedse methode te vangen”, vult Daniëlle aan.