Werknemers Frisia Foods eisen maatregelen tegen te hoge werkdruk
Pauzes moeten in de pluimveeslachterij gehaast genomen worden, schrijft de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) maandag 27 januari in een nieuwsbericht op haar website. Er wordt in de gaten gehouden dat medewerkers niet langer dan twintig minuten van hun werkplek wegblijven. De Buijzer: „Medewerkers moeten in die korte pauze verplicht hygiënische handelingen doen, die ongeveer acht minuten van hun eigen tijd kosten, terwijl dit gewoon onder werktijd zou moeten vallen.” In de petitie eisen de werknemers dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.
Uitzendkrachten vertrekken snel weer
De medewerkers hebben ook last van de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Bijna de helft van de medewerkers is uitzendkracht. Doordat ze nauwelijks begeleiding krijgen en onder hoge druk moeten werken, vertrekken ze snel weer, geeft De Buijzer aan. „Er is voor uitzendkrachten geen uitzicht op een contract bij Frisia. Daarom is ook een eis in de petitie dat uitzendkrachten bij goed functioneren na een jaar in dienst moeten kunnen komen. Dan hoeven er minder nieuwe medewerkers ingewerkt te worden, wat ook weer scheelt in de werkdruk."
Angstcultuur
Bij Frisia Foods in Haulerwijk werken 140 mensen. De medewerkers willen erkenning en oplossingen voor hun hoge werkdruk, maar ook meer waardering voor hun loyaliteit, zegt De Buijzer. „Ook willen ze zich weer veilig voelen. Veel medewerkers voelen een angstcultuur en daarom willen ze niet meer in hun eentje op gesprek op kantoor. In de petitie eisen ze daarvoor ook ondersteuning.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: FNV
Beeld: needpix
Bron: FNV