Exportwaarde Nederlandse landbouw stijgt naar recordbedrag van 94,5 miljard euro
De exportwaarde van de uitgevoerde ‘zuivel en eieren’ liet een minder spectaculaire stijging zien. In 2018 leverde die combinatiegroep nog 8,5 miljard euro op, in 2019 groeide de uitvoerwaarde van de productgroep naar 8,6 miljard euro.
De import van landbouwgoederen liet met een groei van 3,7 procent ook een flinke groeispurt zien en lag daarmee in 2019 op een geraamd bedrag van 64,1 miljard euro. Het landbouwhandelsoverschot komt met 30,5 miljard voor het eerst boven de 30 miljard euro uit. Dat is bijna 55 procent van het totale Nederlandse goederenhandelsoverschot.
Duitsland belangrijkste bestemming
Duitsland voerde ook in 2019 de lijst met bestemmingen van de Nederlandse landbouwexport aan, met een exportwaarde van 23,6 miljard euro (25 procent), gevolgd door België (11 procent), Verenigd Koninkrijk (9 procent), Frankrijk (8 procent) en Italië (4 procent). De export naar Duitsland (4 procent meer dan in 2018) en België (+5 procent) groeide harder dan de export naar het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk (beide +1 procent). De grootste stijging in de top tien betreft de export naar China (+22 procent). Naast de vraag naar Nederlands varkensvlees steeg daar onder andere ook de vraag naar Nederlands babymelkpoeder. In de top 10 exportlanden zit naast China slechts één niet-Europees land; de Verenigde Staten.
De exportwaarde van landbouwgerelateerde goederen, zoals landbouwmachines en meststoffen, steeg in 2019 met 8,3 procent naar een record van 9,9 miljard euro. Met een exportwaarde van 104,4 miljard euro komt de totale export van landbouw- en landbouwgerelateerde goederen voor het eerst boven de 100 miljard euro uit.
Trotse minister van Landbouw
Minister Carola Schouten complimenteert de sector met de behaalde resultaten: „Nederlandse boeren, tuinders en vissers produceren mooie en kwalitatief goede producten voor zowel de nationale als de internationale markt. En de groei van productie is gepaard gegaan met een aanzienlijke verduurzaming op milieu, energie en duurzaam grondstoffengebruik. Daar ben ik trots op. Ik merk dat andere landen vol interesse kijken naar onze wijze van produceren. Naar de schaal waarop we produceren, maar ook naar de kennis en de technieken waarmee we dat doen. Onze technologische innovaties in de landbouw gaan de hele wereld over. Die kennis en kunde kunnen we nog veel meer delen, ook om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.”