Gelderse Statenleden bezoeken vleeskuikenhouder Erik Veldhuisen in FoodValley
Het werkbezoek aan het vleeskuikenbedrijf in Renswoude is onderdeel van een werkbezoek van de provinciale bestuurders aan de ICT Campus en Regio Foodvalley.
Korte keten
Van Veldhuisen is met zijn concept ‘Kip van de Boer’ uniek in de regio FoodValley. Hij is hierbij bezig met het opzetten van een korte keten: rechtstreekse verkoop van verse kip aan de consument, restaurants, buurtwinkels, cateraars en andere afnemers in de buurt. „Nu leveren we diepvriesvlees, maar ik hoop dat ik samen met andere toe kan werken naar het opzetten van een eigen concept. Helaas strand ik op veel weerstand bij partijen in de markt.”
Eiwittransitie
De pluimveehouder wil de Statenleden ook over zijn proeven met larven als veevoeding vertellen. De pluimveehouder is bezig met de ontwikkeling van zijn eigen voerconcept waarin hij gebruik wil maken van lokale eiwitten. „De eiwittransitie is erg actueel, maar helaas loop ik hierbij tegen hobbels aan. Zo is de borging van de veiligheid in het kader van salmonella nog een probleem.” Veel meer wil de pluimveehouder er niet over kwijt. „Omdat de Statenleden invloed hebben op het beleid, vind ik het een kans om ze op mijn bedrijf te ontvangen”, licht hij toe.
Na het werkbezoek in Renswoude bezoekt de delegatie het Poultry Expertise Centre (PEC) in Barneveld. Binnen het Poultry Expertise Centre wordt expertise van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebundeld en benut. Met als motto ‘de boer aan het roer’ doet het PEC toegepast onderzoek naar onder andere fijnstof. De Statenleden worden onder andere geïnformeerd over wat hiervan de resultaten zijn.