Poolse vleeskuikenproductie daalde in november met 27,1 miljoen
Poolse vleeskuikenprijzen fors hoger door aanzienlijke lager aanbod
Dat is de belangrijkste conclusie uit de laatste analyse van de inkoopmarkt voor vleeskuikens door de Poolse Nationale Kamer van pluimvee- en diervoederproducenten, meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip deze week.
In december stegen de vleeskuikenprijzen in Polen aanzienlijk, nadat deze maandenlang evenals in Nederland daalden. Analisten van Kipdip waren er aanvankelijk van overtuigd dat deze situatie verband hield met de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Polen. Dat consumenten daardoor meer pluimveevlees zouden kopen dan het duurder geworden varkensvlees. Maar dat was dus niet de reden.
In november daalde de opzet van eendagskuikens in Polen met 22 procent ten opzichte van oktober. Dat vertaalde zich in de prijsstijgingen. De laatste dagen van december steeg de prijs naar 3,35 Poolse zloty per kilo, omgerekend 0,789 euro per kilo. Dat is 26 procent hoger dan een jaar geleden.
27,1 miljoen minder
Het aantal opgezette eendagskuikens in Polen daalde in november met 27,1 miljoen ten opzichte van oktober 2019 naar ruim 94,6 miljoen eendagskuikens. Dit is 2 miljoen minder dan in november 2018. Dat blijkt uit cijfers van het Poolse Centraal Bureau voor de Statistiek. November was tot nu toe de enige maand in 2019 dat het aantal opgezette eendagskuikens in Polen onder de 100 miljoen stuks daalde. In Polen daalden vorig jaar evenals in Nederland de vleeskuikenprijzen. Als gevolg daarvan zetten Poolse vleeskuikenhouders aanzienlijk minder kuikens op in november waardoor het aantal slachtrijpe vleeskuikens in december fors lager was en de vleeskuikenprijzen in december sterk stegen.
Nu er op meerdere pluimveebedrijven in Polen hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld sluiten een aantal landen de grenzen voor Poolse kuikens en pluimveevlees. Deskundigen verwachten dat de vleeskuikenprijzen in Polen als gevolg daarvan dalen de komende tijd.
Polen is de grootste vleeskuikenproducent in de Europese Unie. Poolse vleeskuikenhouders ondervinden op de binnenlandse markt concurrentie uit voornamelijk Oekraïne en Wit-Rusland. Lees het complete artikel op de website van Kipdip.