Van den Bergh wil zijn eenden- en vleeskuikenintegratie in Suriname verkopen
Van den Bergh startte in 2011 met het houden van zogeheten muskuseenden nadat rentenieren begon te vervelen. In acht jaar tijd groeide hij uit tot de grootste eendenhouder in Suriname. In 2019 startte hij met zijn tweede tak. Hij bouwde zes vleeskuikenstallen en een broederij. Pluimveeweb.nl plaatste in april 2019 deze fotoserie van zijn bedrijf. „De broederij en vleeskuikenstallen functioneren naar wens”, vertelt Van den Bergh.
„De bouw en uitbreiding van een voerfabriek, bouw van een broederij, stallen voor eenden en een complete slachterij is toch meer dan ik had gedacht. Ik kan merken dat mijn leeftijd nu echt een rol gaat spelen en moet toegeven dat ik iets teveel hooi op mijn vork heb genomen. Ik zoek nu een koper of partner die zich inkoopt en die het later geheel van mij kan overnemen”, legt Van den Bergh uit.
‘Goede afzetmogelijkheden’
Volgens Van den Bergh liggen er veel kansen in Suriname. „Als de slachterij straks draait kunnen we 3.000 kippen per uur slachtten, 18.000 per dag en 90.000 per week. Ik ben de enige in Suriname met een exportvergunning naar de zogeheten Caricom-landen zoals de Bahama’s en Jamaica. Dan praat je over een afzetmarkt van 17 miljoen inwoners. Al die landen importeren nu kip, voornamelijk uit Canada. Aangezien Suriname als naburig land in tegenstelling tot Canada geen 140 procent importheffing hoeft te betalen, zijn de voorwaarden op kip te exporteren naar Caricom-landen voor mij veel gunstiger. Brazilië kan goedkoper delen leveren, maar voor hele kip en kipfilets is de export vanuit Suriname zeer lucratief. Stel dat ik een kip voor 3 dollar exporteer, dan is die uiteindelijk veel goedkoper dan Canadese kip.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gerard van den Bergh