Blij met een Ei ondersteunt legpluimveehouders die educatieboer willen worden
Op 18 december ondertekende Stichting Blij met een Ei de samenwerkingsovereenkomst met het Platform Boerderijeducatie Nederland. Daarmee is de legpluimveehouderij officieel de vierde sector, naast de melkveehouderij, de melkgeitenhouderij en de varkenshouderij, die het mede mogelijk maakt dat er boerderijlessen verzorgd kunnen worden op agrarische bedrijven.
Realistisch beeld
De doelstellingen van beide organisaties op het gebied van educatie sluiten perfect op elkaar aan. Samen wordt er ingezet op een efficiënte en duurzame relatie zodat veel leerlingen een realistisch en hedendaags beeld krijgen van de eierproductie in ons land. Blij met een Ei gaat de boerderijlessen die verzorgd worden door legpluimveehouders financieren. Daarnaast betalen zij mee aan de opleidingskosten voor nieuwe legpluimveehouders die educatieboer willen worden.
Praktijkles
Marjan Bouw, legpluimveehoudster, mmmEggie en sinds 2019 educatieboerin in Barneveld: „Ik heb de cursus van twee dagen gevolgd. Een zeer leerzame en vooral erg praktische cursus waarin ik heb geleerd om een les op te bouwen en af te stemmen op het thema van de bezoekende school. In je enthousiasme wil je al gauw over te veel onderwerpen iets vertellen. Het is beter om over een thema wat uitgebreider les te geven.” Marjan heeft afgelopen jaar vier klassen mogen ontvangen op hun legpluimveebedrijf. „Het is ontzettend leuk om kinderen te ontvangen en ze te vertellen over het houden van kippen en de gezondheid van eieren. Vooral dat de kinderen zo'n praktijkles beleven, voelen zien en ruiken, maakt dat de informatie echt blijft hangen"
Donateurs van Blij met een Ei die educatieboer willen worden kunnen contact opnemen met Marjan Bouw. „Pluimveehouders die donateurs van Blij met een Ei zijn of worden, krijgen 120 euro per les betaald en kunnen gratis gebruik maken van het voorlichting- en promotiematerialen van Blij met een Ei en de mmmEggies,” licht Marjan toe. Er zijn nu een zeer beperkt aantal legpluimveehouders educatieboer. De stichting hoopt hiermee een fors aantal legpluimveehouders te stimuleren om mee te doen.
Boerderijeducatie
Het Platform Boerderijeducatie Nederland, BEN, bestaat uit 17 regionale initiatieven op het gebied van boerderijeducatie. Het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland biedt garantie voor kwaliteit van de locatie, het lesmateriaal en de bekwaamheid van de educatieboer(in). De 325 aangesloten educatieboeren ontvangen jaarlijks honderden schoolklassen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Op www.boerderijeducatienederland.nl is te zien welke educatieboeren actief zijn en kan men direct een bezoek aan een educatieboerderij regelen.