Zorgen Nepluvi over Mercosur handelsverdrag
Dat schrijft de minister in een reactie op vragen vanuit de Tweede Kamer. Zij wijst er op dat er nog geen officieel akkoord ligt en dat er onder andere een impactanalyse zal worden uitgevoerd. Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela.
Op 1 juli is een hoofdlijnennotitie door de Europese Commissie gepubliceerd waarin er door de Europese Unie een concessie richting de Mercosur-landen wordt gedaan voor pluimveevlees. Het gaat hierbij om een additioneel quotum voor pluimveevlees van 180.000 ton. Dit quotum wordt geleidelijk ingevoerd in 5 termijnen. In 2018 importeerde de Europese Unie ruim 813.000 ton pluimveevlees. Hiervan kwam bijna 310.000 ton uit Mercosur-landen. Van deze import is 79% binnen bestaande quota geïmporteerd en 21% buiten quota. Een extra quotum van 180.000 ton lijkt hiermee een verruiming te geven aan de exportruimte voor pluimveevlees vanuit de Mercosur-landen naar de Europese Unie.
Impactanalyse
Op dit moment is van die verruiming nog geen sprake. Beide partijen moeten nog officieel instemmen met het akkoord en het vervolgens ratificeren. De Europese Commissie wil eind 2020 een concept-besluit voorleggen aan de Raad van ministers. In de tussentijd wordt er door de Europese Commissie gewerkt aan juridische opschoning van de teksten met Mercosur-landen en wordt in opdracht van de Europese Commissie een impactanalyse uitgevoerd naar de effecten van het akkoord. De resultaten worden naar verwachting binnenkort gepubliceerd. Het kabinet gaat de komende tijd ook onderzoeken wat de gevolgen van het akkoord zijn voor de Nederlandse gezinsbedrijven in de vlees- en zuivelsector.
Tariefcontingenten
Nepluvi wijst in de brief ook op de door de Europese Commissie voorgenomen herziening van de beheersregels voor een aantal tariefcontingenten voor landbouwproducten, waaronder pluimveevlees. Met de herziening worden 38 verordeningen vervangen door 2 verordeningen en zou de verdeling van vergunningen voor een tariefcontingenten die nu zwaar overvraagd worden zoals pluimveevlees in de toekomst veel doelmatiger kunnen verlopen. Kaag vindt de herziening gewenst maar wil niet dat daarmee ook de huidige regels en voorwaarden voor deelname aan een aantal pluimveevleescontingenten veranderen omdat dit op de langere termijn tot verzwakking van de marktpositie van Europese pluimveevleesbedrijven zou kunnen leiden.
Geen steun vanuit Nederland
Kaag heeft haar bezwaren ingebracht in de publieke consultatie over het voorstel en ook herhaaldelijk onder de aandacht gebracht van de Europese Commissie. De Europese Commissie is in de laatste versie maar zeer beperkt aan de Nederlandse bezwaren tegemoet gekomen. Nederland steunt het voorstel om die reden niet. Onder de andere lidstaten is er wel ruime steun voor het voorstel van de Europese Commissie. De Europese Commissie zal de concept-verordeningen naar verwachting binnenkort voorleggen aan het Europees Parlement en de Raad van ministers.