Bewustwording grootste winstpunt bij deelname SecurEggFarmer
De database is uniek in Nederland. „De database stelt deelnemende pluimveehouders in staat om alle beoordeelde leveranciers, producten en toepassingen voor hun bedrijf in te zien en vast te leggen. Het systeem ondersteunt de pluimveehouders om de risico’s voor voedselveiligheid van de eieren te borgen,” zegt Imelda Gielen, die als zelfstandig Quality Assurance manager het bestuur van de coöperatie SecurEgg Farmer ondersteunt.
Omslag van denken
„Het deelnemen aan SecurEgg Farmer vraagt een omslag van denken en de manier van werken. Als pluimveehouder ben je een voedselproducent en heb je de verantwoordelijkheid om alle middelen te checken voor gebruik. Het vraagt nogal wat om dat onderdeel te laten worden van je dagelijkse praktijk,” legt Imelda Gielen uit. Voor aankoop van een middel checkt de pluimveehouder of het in de database van SecurEgg Farmer staat geregistreerd, bij welke leverancier en hoe hij of zij het kan toepassen. Op dat moment legt de pluimveehouder de combinatie leverancier x product x toepassing vast in zijn systeem. Staat het product nog niet in de database, kan de pluimveehouder dat ook meteen aanvragen voor beoordeling. In 2020 wordt de database verder uitgebreid, zodat ook de daadwerkelijke toepassing per koppel kan worden vastgelegd.
Audit
Inmiddels zijn de eerste 25 deelnemende legpluimveehouders nagenoeg allemaal geaudit. „We maakten een ronde over het bedrijf en vaak kom je dan nog meer middelen tegen dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan smeermiddelen voor de eierband, vliegenbestrijdingsmiddel, ontsmettingsmiddel voor de schoenen etcetera. Voor mijzelf maar ook voor de pluimveehouder werkt de audit erg positief, en zorgde voor nog meer bewustwording. Het is een plezier om te merken dat de aangesloten deelnemers allemaal heel transparant zijn en constructief meedenken. Ze zijn allemaal doordrongen van het feit dat ze voedselproducent zijn.”
Enige datalijst
De database van SecurEgg Farmer is de enige beschikbare lijst. „Het bijhouden kost veel tijd en de aansprakelijkheid is via een coöperatie beter te organiseren. Het punt zit in de juiste combinatie; niet alle leveranciers zijn toegelaten om alle producten te mogen leveren en niet alle producten zijn toegelaten voor alle toepassingen. Met de database ontzorgen we de pluimveehouder; via een eigen inlogcode kan die altijd de lijst inzien,” legt Imelda Gielen uit. De coöperatie werkt nauw samen met IKB ei voor overleg over praktijksituaties en vragen.
De lijst bestaat inmiddels uit ruim 800 product-leverancier en toepassingscombinaties. De database is zo ingericht dat die gemakkelijk via een smartphone gebruikt kan worden. „Pluimveehouders kunnen op elk moment controleren en laten zien dat ze voldoen aan alle voorwaarden.”
Groei aantal deelnemers
Het laatste jaar heeft de focus gelegen op het ontwikkelen van een goede database. De deelnemers betalen een bijdrage die gestaffeld is op basis van het aantal leghennen. De coöperatie is in gesprek met opfokorganisaties die interesse hebben om mee te doen.
De volgende fase is de transparantie tot waarde brengen voor de eigen deelnemers. Afnemers hebben bijvoorbeeld al interesse getoond in het systeem. Maar ook de informatie in de database kan tot waarde gebracht worden voor de deelnemers. „Uit de vastgelegde data kunnen we informatie halen en een waarde oordeel toevoegen. Heeft het zin gehad om op die leeftijd van een koppel die toepassing te gebruiken? Dat gaat nog interessante informatie opleveren voor de toekomst”, aldus Imelda Gielen.
Borging voedselveiligheid
SecurEgg Farmer is een aanvulling op de voorwaarden van IKB Ei en KAT, maar ook de inkoopvoorwaarden van VLOG en SKAL kunnen in deze systematiek geborgd worden. De deelnemende pluimveehouders geven gezamenlijk invulling aan de gestelde voorwaarden aan de leveranciersbeoordeling, om zo voedselveiligheid van de afgeleverde eieren te kunnen borgen.