NVP: 'Afspraken LNV geven basis om verder te praten'
'Voermaatregelen in spoedwet baart pluimveehouderij zorgen'
„Zoals vermeld in het plan van het Landbouw Collectief (op pagina 22) wordt er al scherp gevoerd, zodat hier de eerste jaren geen winst te verwachten is. Het risico is te groot dat verdere eiwitverlaging negatief uitpakt voor diergezondheid, welzijn en technisch economisch resultaat”, zegt De Haan. Daarmee reageert de NVP-voorzitter op de spoedwet en de basis afspraken die het Landbouw Collectief afgelopen maandag maakte met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw.
Er komt geen generieke krimp en geen gedwongen opkoop. Dat zijn twee belangrijke afspraken die het Landbouw Collectief en LNV afgelopen maandag maakten. „We hebben met LNV over de hoofdlijnen gesproken. De komende maanden moeten maatregelen verder worden uitgewerkt. Het gesprek van afgelopen maandag geeft ons wel voldoende basis om verder te praten. Dat doen we na het kerstreces vanuit het Landbouw Collectief. Het vertrouwen is echter nog broos, we werken aan herstel. Dat betekent dat het Landbouw Collectief en het kabinet elkaar moeten blijven ‘vasthouden’ om verrassingen te voorkomen”, vertelt De Haan.
De NVP-voorzitter maakt zich zorgen over de Spoedwet. „Er moet niet de indruk gewekt worden dat via het kippenvoer veel stikstof te reduceren is. Dat is niet waar. Als sector blijven we nadenken over verdere verlaging van emissies, in lijn met de toekomstvisie van NVP en LTO/NOP ‘Koers voor een vitale pluimveehouderij’. Wellicht kan de lijst met opties in het plan van het Landbouw Collectief nog worden uitgebreid na zorgvuldige raadpleging van achterban en experts. Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn daarbij belangrijke criteria. De sector heeft het de afgelopen jaren behoorlijk voor de kiezen gehad, transities zijn gemaakt, veel doelen zijn gerealiseerd of betreffen ‘work in progress’”, verklaart De Haan.
‘Plannen maken met de boeren’
De NVP-voorzitter is positiever over de samenwerking met LNV dan begin oktober toen het ministerie rigoureuze maatregelen bekendmaakte. „Ronduit frustrerend was het dat we niet werden gehoord en geen antwoord kregen op vragen. Dat waren redenen voor de NVP om op 11 oktober de overleggen met LNV op te schorten. Gelukkig lijken de verhoudingen zich te normaliseren. Er komt meer ruimte om plannen te maken met de boeren in plaats van tegen de boeren.”
„Dat is ook een belangrijke verdienste van Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van het Landbouw Collectief. Een aantal absurde beleidsregels is (gedeeltelijk) van tafel.” Daarmee doelt ze onder meer op generieke krimp via dramatische opkoopregelingen en afroming van rechtmatig vergunde ruimte op basis van benutte stalcapaciteit. „Daarmee zouden voorlopers zijn gestraft en de hele veehouderij op slot zijn gezet, gewenste verdere verduurzaming zou praktisch onmogelijk zijn geworden. Gelukkig hebben Rijk en provincies dat ook ingezien, zo lijkt het.”
„Als al die maatregelen door waren gegaan, waren veehouders en andere partijen in de pluimveeketen failliet gegaan.” De komende maanden hoopt De Haan dat de dertien boerenorganisaties, via het Landbouw Collectief tot werkbare maatregelen kunnen komen, zonder nogmaals negatief verrast te worden vanuit Den Haag of de provincies.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief