Strenge regels dwingen jonge, vooruitstrevende vleeskuikenhoudster tot stoppen
Haar opa en oma hielden leghennen. Toen ze merkten dat het rendement afnam, verbouwden ze beide stallen en schakelden over naar vleeskuikens. Oma verzorgde de kuikens en opa de koeien en varkens. Na een stalbrand in 2000 bouwde de familie een nieuwe stal voor 24.000 reguliere kuikens. Acht jaar geleden maakte de vader van Aafke een overdekte uitloop aan de stal. Daarna schakelden ze over naar het één ster Beter Leven keurmerk. Sindsdien houden ze 13.500 kuikens.
Acht jaar geleden was de familie één van de eerste vleeskuikenhouders in Nederland die ging produceren voor het Beter Leven keurmerk. „De prijs was toen goed”, blikt Aafke terug. Nadien schakelden steeds meer vleeskuikenhouders om naar het Beter Leven keurmerk. Als gevolg daarvan daalde de uitbetalingsprijs enorm.
Luxe camping
De ouders van Aafke dienden zes jaar geleden de eerste plannen in bij de gemeente Alphen-Chaam dichtbij Breda. Haar 50-jarige vader heeft een spierziekte. „Hij werkte vroeger fulltime buitenshuis en verzorgde daarnaast de vleeskuikens. Nu is hij fulltime thuis. Het verzorgen van de kuikens kan hij nog wel volhouden. Buitenshuis werken gaat niet meer.” Aafke wilde van jongs af aan vleeskuikenhouder worden. „Uitbreiden is op ons bedrijf onmogelijk. Dus gingen we op zoek naar andere mogelijkheden.”
De familie kwam uit bij zogeheten Glamping. Dit is een luxe camping waarin de familie Maes luxe tenten, huisjes, sauna’s en hottubs wilde plaatsen. Vanwege het bezwaar van één buurman heeft de familie hier na zes jaar nog steeds geen vergunning voor. „Eén van de zovele eisen is dat we geen kuikens meer mogen houden”, vertelt Aafke. Aanvankelijk ging in 2016 een overgangstermijn van tien jaar in. „We kregen in 2016 tien jaar de tijd om van bestemmingsplan te wisselen; van intensieve veehouderij naar recreatie.”
‘Dure investering niet terug te verdienen’
„Helaas zijn we gedwongen nu al te stoppen met houden van de vleeskuikens”, zegt een zwaar aangeslagen Aafke. Indien de familie nu investeert in een ammoniakemissie reducerende techniek mogen ze langer vleeskuikens houden. „De investering in buizenverwarming, een warmtewisselaar of andere techniek is te fors om die binnen nu en 2026 terug te verdienen. Bovendien stelt de provincie Noord-Brabant in 2021 of 2022 aangescherpte eisen in. Dat maakt de situatie nog onzekerder.”
Geen vertrouwen in kabinet
„Als we terugkijken op afgelopen jaar is er zo ontzettend veel veranderd”, doelt Aafke op onder meer de stikstofmaatregelen. „Daardoor is ons vertrouwen in het huidige kabinet 0. We zijn bang dat de prijs van één ster Beter Leven kuikens nog verder zakt en dat er nieuwe wet- en regelgeving voor pluimveehouders bij komt. Daarom hebben we nu de laatste ronde kuikens gehouden.”
„Wat zal ik de kleine kuikentjes missen, maar wat zal ik het ook missen wanneer ze als de mooie vette kuikens weg gaan. Dan kijk ik met trots terug op hoe ons pap en ik ze acht weken verzorgd hebben. Gezorgd dat ze niet ziek worden, gezorgd dat ze zich altijd op hun gemak voelden. Wat zal ik het missen”, zegt een emotionele Aafke.
Kringlooplandbouw
Aafke wilde de vleeskuikens graag met de camping combineren. „Burgers op onze camping zouden zo kennis kunnen maken met de Nederlandse vleeskuikenhouderij. De takken zijn goed te combineren. Bovendien is het goed voor het imago van de agrarische sector en de pluimveehouderij om burgers te vertellen over onze vleeskuikentak.”
Maar aan die droom komt nu dus een eind. „Bij ons in de buurt gaan veel kleinere pluimvee- en varkensbedrijven stoppen omdat ze investeringen als gevolg van wet- en regelgeving niet kunnen terug verdienen.”
„Het ministerie van Landbouw pleit voor kleinschalige bedrijven en kringlooplandbouw. Maar als gevolg van hun beleid moeten kleine pluimvee- en varkensbedrijven noodgedwongen hun deuren sluiten.” Aafke baalt hier sterk van. „De Nederlandse landbouw loopt wereldwijd voorop qua dierenwelzijn en milieu. Het dierenwelzijn van onze kuikens is dankzij het één ster Beter Leven keurmerk het beste ter wereld. Maar het ondernemen wordt door strenge wet- en regelgeving onmogelijk gemaakt. Alleen grote bedrijven kunnen dergelijke investeringen terugverdienen.” Hoewel de familie stopt met het houden van kuikens neemt Aafke’s passie voor het boeren niet weg. „Ik blijf me inzetten voor alle boeren. Ik blijf onze boeren steunen. Ik ben en blijf een boerin.”