'Poort naar gedwongen krimp veestapel is opengezet'
De NVP beraadt zich samen met collega belangenbehartigers op juridische stappen. Ondanks herhaalde verzoeken en het meerdere keren delen van de zienswijze wordt de inspanning van de pluimveehouderij niet gewaardeerd. „We hebben zelfs geen inhoudelijke terugkoppeling gehad op de zienswijze. Erg teleurstellend”, aldus Hennie de Haan.
Vlak voor behandeling in het wetgevingsoverleg maandag 2 december 2019 heeft de NVP samen met de POV nog een poging gedaan om de generieke korting uit de wet te krijgen. De landbouwwoordvoerders hebben de zienswijze van de NVP en de brief van de advocaat ontvangen met verzoek de generieke korting uit de wet te halen. Het enige effect is dat SGP en CDA hebben gezorgd dat er eerst een tussenstap via de Tweede kamer moet worden genomen alvorens te kunnen gaan korten. In praktijk betekent dit niets of weinig, afhankelijk van de politieke samenstelling van de Kamer.
Geen waardering voor geleverde inspanning
Als de generieke korting in de wet blijft, kan de overheid bij overschrijding van het nationaal plafond alle sectoren korten. Slechts 7 procent van de Nederlandse pluimveemest komt op de Nederlandse bodem, de rest wordt gebruikt om jaarlijks 70.000 huishoudens van energie te voorzien, geëxporteerd als organische meststof of vergist. De nitraatrichtlijn is gericht op het voorkomen van overbemesting ten behoeve van de drinkwaterkwaliteit. Mest die niet op de bodem komt kan ook niet bijdragen aan het nitraatgehalte van het water.
Oproep
Hennie de Haan, voorzitter NVP: „De poort naar gedwongen krimp is op deze manier open gezet. Het jarenlange knokken om de generieke korting buiten de meststoffenwet te houden heeft geen resultaat gehad.”
NVP roept pluimveehouders en periferie op om Eerste Kamerleden te laten weten hoe zij over de wijziging in de meststoffenwet denken. Hennie de Haan: „Dit is een laatste kans. We hopen dat velen die aangrijpen. Wij zijn in overleg met collega belangenbehartigers om te kijken welke juridische stappen mogelijk zijn.”