'Vleeskuikenhouder en slachterij moeten opener met elkaar communiceren'
De zelfstandig bedrijfsadviseur adviseert tientallen vleeskuikenhouders. Hij is tafelgast tijdens de Pluimveeweb jaarspecial woensdagavond 11 december in Barneveld. In een setting à la ‘De Wereld Draait Door’ discussiëren we onder leiding van discussieleider Jan Verhoijsen aan tafel met gasten uit de praktijk over de toekomst van de vleeskuikenhouderij in Nederland. Blijft het houden van reguliere vleeskuikens op lange termijn interessant in Nederland? Of moeten we allemaal over op een concept met trager groeiende of reguliere kuikens? Dat soort vragen komen ter sprake.
‘Reguliere kip blijft’
Van Welie vindt het lastig om te voorspellen waar het heen gaat. „Veranderingen zijn van alle tijden. De sector is ook overgeschakeld van diepvrieskip naar verse kip. Een paar jaar gelden is een deel van de vleeskuikenhouders overgeschakeld op concepten van trager groeiende kuikens. En nu slachterijen minder lichtere kuikens vragen, vullen vleeskuikenhouders die vraag ook in door minder op te zetten en niet of later uit te laden. Het probleem met voorspellingen is echter dat het altijd anders loopt dan we denken.”
De bedrijfsadviseur verwacht dat de veel Nederlandse vleeskuikenhouders de komende tien jaar reguliere kuikens blijven houden. „De vraag naar conceptkip komt met name uit Nederland. Dat is maar een beperkt deel van de markt. Bovendien is reguliere Nederlandse kip een schitterend product. Belangrijk is dat je jezelf onderscheidt bij de afnemer ten opzichte van je concurrenten. De markt bepaald uiteindelijk wat er geproduceerd gaat worden. ”
‘Verdiensten reguliere kip hoger’
„De reguliere kuikenmarkt zit nu in een dip, maar de verdiensten met reguliere kuikens waren de afgelopen drie jaar gemiddeld genomen hoger dan met conceptkip. Je ziet met name grote vleeskuikenbedrijven die technisch uitstekend draaien en gebruik maken van het toegenomen genetisch potentieel.”
Het toegenomen genetisch potentieel is volgens Van Welie een belangrijke reden dat de verdiensten met reguliere kuikens hoger waren dan met conceptkip. „Mijn vader was in 1970 heel tevreden met eindgewichten van 1,3 kilo en een voederconversie van 2,25. Dat is niet meer te vergelijken met de resultaten van nu. De technische resultaten met conceptkip zijn vergelijkbaar met die van reguliere kip rond 1985 tot 1987.” De hogere druk op het milieu vindt Van Welie het grootste nadeel. Hij ziet kansen voor kipconcepten met reguliere kip vanwege die milieuaspecten en de kostprijs per kilogram vlees.
Bovendien vindt hij dat de communicatie tussen vleeskuikenhouders en slachterij beter kan om de faalkosten te verlagen. „Werk nauw met elkaar samen. Samen kun je een product beter verwaarden. Nederlandse kip is een schitterend product. Een slachterij moet samen met een vleeskuikenhouder vooruitkijken naar de ontwikkelingen van de komende tijd. Zij kunnen aangeven waar het naar toe gaat.”
Programma
Naast Herman van Welie zijn vleeskuikenhouder Stefan uit het Broek, inkoopdirecteur Arie Endendijk van Plukon, manager Agri Willem Tel van Esbro en Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven van ABN Amro tafgelgasten. Het programma ziet er als volgt uit:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door ABN Amro bank met hun visie op de Nederlandse legpluimvee- en vleespluimveehouderij
20.15 uur: Verdeling in twee groepen; legpluimveehouderij en vleespluimveehouderij
20.20 uur: Tafelgesprek onder leiding van discussieleider Jan Verhoijsen
21.45 uur: Naborrelen met een kip- en eihapje
De Pluimveeweb jaarspecial voor zowel legpluimveehouders als vleespluimveehouders is woensdagavond 11 december bij Aeres MBO, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.