Agrarische grondstofprijzen: Aanbod bepaalt prijsrichting
De wereldwijde tarwevoorraden zijn momenteel ruim te noemen. Met een voorraad van ongeveer 18 weken aan consumptie (een stock-to-use ratio van boven de 35%) in seizoen 2019/2020 zijn de mondiale voorraden meer dan voldoende. De tarweproductie stijgt dit seizoen met 4% (jaar-op-jaar) naar een piek. Ook het verbruik stijgt, met naar verwachting een groei van 2% (jaar-op-jaar). Dit betekent een overaanbod. De prijzen zijn daardoor licht dalend tot stabiel.
Komende periode zal de mondiale vraag naar maïs naar verwachting groter zijn dan de productie. Die neemt af als gevolg van vertragingen bij het inzaaien eerder dit jaar. Daarnaast blijft het totale gebruik stabiel. De voorraden zullen daardoor naar verwachting met 15% (jaar-op-jaar) dalen in de periode 2019/2020. Als gevolg hiervan stijgen de prijzen.
De vraag naar sojabonen is dit seizoen zwak, voornamelijk vanwege de lagere vraag naar veevoer vanuit China. Dit vanwege een fors lagere hoeveelheid varkens vanwege de Afrikaanse varkenspest. De mondiale sojaproductie neemt in het seizoen 2019/2020 echter ook af door het later opstarten van het groeiseizoen in de VS, eerder dit jaar. De vraag zal naar soja zal in 2019/2020 derhalve de productie overtreffen. Daardoor dalen de wereldwijde voorraden met zo’n 20%. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect.
Het Economisch Bureau van ABN AMRO volgt nauwgezet de trends en ontwikkelingen in agrarische grondstoffen (zoals tarwe, mais en sojabonen). Zij doen onderzoek naar en maken analyses van de diverse grondstoffenmarkten. In publicaties hierover wordt de visie van de bank op deze grondstoffen en de prijsverwachtingen gegeven. Kijk hier voor de meest recente publicaties over de grondstoffenmarkten.
Tekst: ABN Amro