Europarlement neemt hoger kipquotum Oekraïne aan
De associatieovereenkomst met het Oost-Europese land wordt zo gewijzigd dat de heffings- en quotumvrije invoer van kippenborstfilets waar nog een deel van de vleugel aanhangt wordt beëindigd, in ruil voor een groter importquotum. Dat stijgt van 20.000 naar 70.000 ton.
Oekraïne omzeilde de importquota van kip door borstkappen met een stukje vleugel naar de Europese Unie te exporteren. De Oekraïense pluimveereus MHP omzeilde zo de regels van het in 2014 gesloten handelsakkoord. In het akkoord was afgesproken dat 20.000 ton kipfilet tariefvrij naar de EU mocht worden geëxporteerd. Door borstkappen met een stukje vleugel naar de EU te exporteren, kon MHP ongelimiteerd naar de EU exporteren. Die export steeg dan ook exponentieel, van 3.700 ton in 2016 tot 55.000 ton vorig jaar. Dat kwam bovenop het overeengekomen quotum van 20.000 ton.
De landbouwcommissie in het Europarlement stemde begin deze maand voor verruiming van het quotum van Oekraïens kippenvlees. Het Europarlement nam het voorstel hiervoor dinsdag 26 november aan. Nu moet alleen de Europese Raad van Ministers het voorstel nog goedkeuren. Daarna komt er eindelijk een einde aan onbeperkte invoer van Oekraïense kip. De verwachting is dat dit binnen nu en enkele weken geregeld is.
Spagaat
„We zijn blij dat er een eind komt aan onbeperkte invoer van Oekraïense kip waaraan een stukje vleugel zit. Maar we vinden het quotum veel te hoog. Wat dat betreft is de uitkomst een spagaat.” Dat zei Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat begin deze maand tegen Pluimveeweb.nl als reactie op de verruiming van het quotum voor Oekraïense kippenvlees van 20.000 naar 70.000 ton. De uitkomst was volgens Oplaat het beste van twee kwaden.
Bert-Jan Ruissen van SGP in het Europees Parlement vindt de concessie van 50.000 ton pluimveevlees per jaar evenals Oplaat te hoog. Hij stemde daarom tegen het besluit: „De pluimveesector verdient een betere behandeling. Temeer omdat de sector sowieso al kampt met toenemende goedkope importen. Bij die invoer hebben we grote zorgen over de naleving van onze Europese standaarden."