'Veel scharrelhennenhouders schakelen om de komende jaren'
De Nederlandse leghennenstapel krimpt al jaren. Sinds 2010 is het aantal leghennen met 5 procent afgenomen tot ruim 45 miljoen in 2018. Het aantal bedrijven met leghennen daalde in deze periode echter met 42 procent tot 837 beduidend sneller.
Vooral afgelopen drie jaar ging het hard. Steeds meer leghennenhouders stoppen of schakelen om van scharrel, verrijkte kooi- of koloniehuisvesting naar biologisch, vrije uitloop of nieuwe concepten zoals 1 ster Beter Leven. Dat is onder meer te zien in de productiegroei van het aantal biologische eieren die in de afgelopen jaren op ruim 10 procent per jaar lag en inmiddels richting de 1 miljard eieren per jaar gaat.
De vraag vanuit de markt wordt door leghennenhouders razendsnel ingevuld. Ook in de toekomst volgen leghennenhouders deze vraag, verwacht ABN Amro. „In de afgelopen jaren waren de rendementen met scharrel-, maar vooral verrijkte kooi en koloniehennen, afgezonderd van crisissen zoals fipronil, minimaal”, zegt Wim Keukens, pluimveespecialist van ABN Amro.
Rendementen
„De rendementen in die deelsectoren staan in geen verhouding tot de risico’s die leghennenhouders lopen. In een land zoals de Oekraïne schieten nieuwe leghennenstallen als paddenstoelen uit de grond. In die landen hebben bedrijven een lagere kostprijs en daarnaast de mogelijkheid hun goedkoop geproduceerde eieren naar de Europese Unie te exporteren waardoor het Nederlandse ei in de verdrukking komt."
„Door onder meer de hogere kosten door wet- en regelgeving in Nederland kunnen veel leghennenhouders in ons land het gevecht om de laagste kostprijs niet meer aan. Ze zullen naar verwachting stoppen of omschakelen naar biologisch, vrije uitloop of nieuwe concepten.”
Tafelgast
Wim Keukens is tafelgast tijdens de Pluimveeweb jaarspecial woensdagavond 11 december in Barneveld. In een setting à la ‘De Wereld Draait Door’ discussiëren we onder leiding van discussieleider Aalt den Herder aan tafel met gasten uit de praktijk over de vragen als: Welk ei moet ik produceren in 2020, 2025 en later? En wat moet ik veranderen aan mijn stal of houderijwijze?
Programma
Naast Wim Keukens zijn onder meer Petro Boon, directeur inkoop bij eierhandelaar Gebr. Van Beek Group en leghennenhouder Alrik Visscher tafgelgasten. Het programma ziet er als volgt uit:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door ABN Amro bank met hun visie op de Nederlandse legpluimvee- en vleespluimveehouderij
20.15 uur: Verdeling in twee groepen; legpluimveehouderij en vleespluimveehouderij
20.20 uur: Tafelgesprek onder leiding van discussieleider Aalt den Herder
21.45 uur: Naborrelen met een eihapje
De Pluimveeweb jaarspecial voor zowel legpluimveehouders als vleespluimveehouders is woensdagavond 11 december bij Aeres MBO, Barnseweg 3, 3771 RN in Barneveld. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.