'Dagelijks mest afdraaien, verlaagt vogelmijtdruk'
„Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel draait al jaren in de zomer vaker de mest af. Uit monitorgegevens van vijf rondes in vier stallen blijkt dat de populatiegroei van vogelmijten significant lager is”, vertelt Mul.
„Zeker als de vogelmijtdruk in een stal hoog is, heeft dit veel effect”, zegt Mul. Dit blijkt uit praktijkonderzoek op elf proefbedrijven en negen controle leghennenbedrijven, die deelnamen aan het project IPM voor vogelmijt van onder andere Wageningen UR. Afgelopen dinsdag 19 november werden de resultaten in Barneveld gepresenteerd.
Enorme verschillen tussen bedrijven
Aan het project namen negentien leghennenbedrijven deel. Ze pasten vanaf juni vorig jaar een geïntegreerde aanpak van vogelmijtbestrijding op hun bedrijf toe. „Tussen de bedrijven zaten enorme verschillen. Op sommige bedrijven vormden vogelmijten nauwelijks een probleem, terwijl andere bedrijven er grote hinder van ondervonden”, zegt Mul. De onderzoekster pleit voor vervolgonderzoek om de succesfactoren op de bedrijven met weinig hinder in kaart te brengen.
Dat de verschillen tussen bedrijven groot zijn, is te zien aan de kosten per hen per behandeling. „In de proefgroep bedroegen de gemiddelde kosten per hen per behandeling op 0,284 euro en in de controlegroep van tien leghennenbedrijven op 0,271 euro. De kosten per bedrijf varieerden echter zeer sterk. In de proefgroep lagen deze tussen de 0,04 en 0,49 euro per hen per behandeling en in de controlegroep tussen de 0,03 en 0,65 euro.” De bedrijven gebruikten onder andere Exzolt en pasten Thermokill toe.
Niet significant
De verschillen tussen de proefgroep – die de geïntegreerde aanpak van vogelmijt toepasten – en de controlegroep –, die vogelmijten bestreden zoals ze altijd deden – waren niet significant. „De verschillen in opgegeven kosten en behandelingen, uitval, voerverbruik, relatieve legpercentage en relatieve voerwinst waren niet significant”, somt Mul op.
Biologische leghennenhouders Aart-Jan Vos uit Nijkerk (GD) en Jordy Kieft uit Voorthuizen (GD) – die deelnamen aan het project – vinden dat aandacht voor vogelmijtpreventie wel loont. „De tijd die ik in vogelmijtpreventie steek, zijn goed betaalde uren", zegt Vos. Sinds zijn deelname aan het vogelmijtproject meet hij het aantal mijten en behandelt hij eerder. Dat werpt zijn vruchten af. „De afgelopen ronde bedroeg de uitval bij onze biologische hennen slechts 5 procent. Hier heeft vogelmijtpreventie zeker positief aan bijgedragen. Als ik er niet zo strak bovenop had gezeten, had ik deze resultaten zeker niet gehaald”, is de overtuiging van Vos.
Lees de ervaringen van beide leghennenhouders en de visie van Hugo Bens op vogelmijtbestrijding aanstaande zaterdag 23 november in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf. Klik hier om een gratis proefnummer voor één van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief