Schouten krijgt rapport ‘Uit de gecreëerde stikstof impasse’ van Landbouw Collectief
Landbouw Collectief: ‘Bijna 3 miljard voor stikstofmaatregelen’
Voor de wat langere termijn komt het Landbouw Collectief met tien voorstellen. Daaronder het afwijzen van een generieke korting op de veestapel, het niet afnemen van nog niet gebruikte rechten en geen gedwongen onteigening van boerenbedrijven.
Ook moeten er schotten tussen emissierechten van de landbouw en andere sectoren zoals de industrie blijven, moeten Rijk en provincies dezelfde stikstofregels hanteren en blijven weidegang en bemesten vergunningsvrij. Verder moet er een herijking van Natura 2000 komen, een drempelwaarde van minimaal 1 mol/ha bij stikstofuitstoot en moet het oordeel van het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) over gewasbeschermingsmiddelen bindend zijn. „En niet de politiek", aldus Dijkhuizen.
Zo'n 3 miljard
In totaal is er voor deze plannen zo’n 2,9 miljard euro nodig, waarvan 500 miljoen voor de korte termijn. „Dat geld moet niet uit de LNV-begroting komen”, voegde Dijkhuizen daar aan toe. Bovendien wil het Landbouw Collectief dat er een duidelijk en integraal beleid komt met daarin samenhangende zaken als stikstof, milieu, kringloop en duurzaamheid.
Opvallend was de scherpe veroordeling van het verbod op de Nederlandse nertsenhouderij. „Dat is een schoolvoorbeeld van politieke willekeur en laakbaar gedrag van de overheid. Om dat recht te zetten en de nertsenhouders te compenseren is 300 miljoen euro nodig. Bovendien, deze tak verschuift nu naar andere landen met minder aandacht voor dierenwelzijn en milieu.”
Maximaal motiveren
„We moeten af van steeds maar nieuwe regels, de landbouw heeft echt een helder en duidelijk toekomstperspectief nodig voor de komende tien jaar”, aldus Dijkhuizen. „Als Landbouw Collectief zijn we bereid om onze achterban maximaal te motiveren om aan al deze plannen en voorstellen mee te doen. Maar dat doen we alleen als de overheid deze plannen integraal overneemt”, waarschuwde Dijkhuizen.
Bij de presentatie van het rapport in Den Haag sprak ook FDF-voorman Jeroen van Maanen. „Ik moet eigenlijk de actievoerders bedanken die dit voorjaar in Boxtel een stal bezetten. En de politie die zo lang talmde met ontruimen. En dan is er die nestbevuiler, die politicus van wie ik de naam niet wil noemen, die de veestapel wilde halveren. Zwarte bladzijden voor de landbouw waren dat, maar daarom is wel Farmers Defence Force opgericht en kwam alles in beweging. Nooit eerder hebben we in de landbouw zo’n sterk collectief gevoel gehad. Gezamenlijk als Landbouw Collectief pakken we nu de lead om dat papieren stikstofprobleem op te lossen. We zijn als landbouw wakker en strijdbaar en dat blijven we.”
'Handen uit de mouwen'
Trienke Elshof (LTO) sprak ook van ‘een uniek en historisch moment’. „Er is sinds die uitspraak 29 mei zoveel onzekerheid geweest bij boeren en hun gezinnen. Ik heb wel een LTO-pet op maar sta hier namens het Landbouw Collectief. Ik ben er trots op om hier nu namens de hele landbouwachterban te kunnen spreken. Het rapport ligt er. Tegen de overheid zou ik zeggen; handen uit de mouwen en aan de slag.”
LNV-minister Carola Schouten toonde zich onder de in druk van de snelheid waarmee het rapport is opgesteld. „Dat is ongelooflijk snel geweest. En het is ook nog geheim gebleven, dat lukt in Den Haag meestal niet. Maar ik heb vaker opgeroepen dat ik alle denkkracht kan gebruiken. Ik ga het rapport heel goed bestuderen want inderdaad, de bal ligt nu bij mij.”
Klik hier om het rapport van het Landbouw Collectief te lezen.
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Ministerie van LNV