Column: Samen sterk met OSOP!
De naam doet vermoeden dat het gaat om een project waarbij publiek (LNV) en privaat (commerciële partners en andere stakeholders) samenwerken. Daarnaast is er altijd een kennisinstelling bij betrokken. Deze PPS constructies zijn ruim vijf jaar geleden door het toenmalige Ministerie van EZ in het leven geroepen om innovatie en samenwerking tussen verschillende partijen in de markt aan te jagen. Een PPS project is een geweldige kans voor de sector en de periferie om samen te werken met bijvoorbeeld Wageningen Livestock Research. Een relatief kleine bijdrage van deelnemende partijen resulteert in een serieuze financiële bijdrage van LNV. Op die manier kunnen we grote, vierjarige projecten met veel innovatie en onderzoek uitvoeren.
Duurzame ‘breeders’
Op 1 november kreeg de PPS geschreven voor de vleeskuikenouderdieren-sector genaamd ‘Breeders In Technology’ (BITe), positief bericht: LNV wil dit project financieren! Dat was natuurlijk geweldig nieuws wat ons de kans geeft om samen met de sector en periferie op te trekken om de sector duurzamer te maken. Deze specifieke PPS is een logisch vervolg van de aflopende PPS gericht op de ouderdieren sector: ‘Breeders In Balance’ (BIB). Mogelijk heeft u de afgelopen jaren het een en ander over dit project en de activiteiten gelezen. Niet alle plannen en ideeën zijn een succes geworden, maar met dit project zijn belangrijke stappen gezet. Er is onderzoek gedaan aan gedrag/welzijn, milieu, diergezondheid en reproductie. Onderwerpen die actueel zijn en de sector helpen om op een duurzame manier te blijven produceren.
Sector, onderzoek, perifirie
Een PPS is een prachtig voorbeeld van de kracht van samenwerking en elkaars kennis en kunde benutten. Voor de PPS constructie, hadden we in Nederland het OVO (Onderzoek, Voorlichting en Onderwijs) drieluik dat de Nederlandse veehouderij enorm vooruit heeft geholpen op het gebied van de professionalisering van de diverse sectoren. De bundeling van onderzoek, kennis en voorlichting heeft zeker ook de pluimveehouderij naar een hoger niveau gebracht. Dit principe is al enige decennia geleden ontmanteld, maar gelukkig komen daar nieuwe samenwerkingsverbanden voor terug. In de PPS BIB was ook sprake van een drieluik wat ik SOP (Sector, Onderzoek, Periferie) noem. De ervaring heeft geleerd dat een combinatie van praktische en wetenschappelijke kennis mooie en nuttige dingen tot stand kan brengen.
Onderwijs erbij
In de volgende PPS BITe gaan we het onderwijs weer integreren, dus is er sprake van OSOP (Onderzoek, Sector, Onderwijs en Periferie) in plaats van SOP. Bijvoorbeeld het laten meewerken van studenten in het onderzoek kan een toegevoegde waarde hebben. Op deze manier maken we jonge mensen enthousiast voor de zeer interessante sector waarin we werkzaam zijn. Bij vleeskuikenouderdieren hebben we namelijk niet alleen te maken met het optimaliseren van water, voer, lucht en licht. Ook de interactie tussen de hennen en hanen is erg belangrijk.
Paargedrag beïnvloeden
De corebusiness van ouderdieren is het produceren van ‘eerste soort vleeskuikens’. Daarvoor zijn natuurlijk bevruchte eieren nodig en dus succesvolle paringen. Om succesvolle paringen te realiseren is de interactie en met name het paargedrag tussen hanen en hanen erg belangrijk. Met het oog op de toekomst waarin ingrepen aan de dieren (met name kleine teen hanen is nog een uitdaging) verboden gaan worden, is het steeds belangrijker om de interactie en het paargedrag goed te begrijpen en te kunnen beïnvloeden. Om problemen met onder andere beschadigingen en bevruchting te voorkomen, moet het paargedrag geoptimaliseerd worden en moeten we zoeken naar methoden om verbeteringen te bereiken.
Niet elke dag seks
Een van de onderdelen binnen de PPS BITe zal zich richten op het optimaliseren van dit paargedrag. In het verleden hebben we bijvoorbeeld al gewerkt aan het Quality Time concept. In dit concept hebben we hennen en hanen gescheiden gedurende de dag. Aanpassingen aan dit concept en nieuwe ideeën worden in BITe onder de loep genomen. Eén daarvan is het skip-a-day hen-haan contact: niet iedere dag is er contact tussen de hanen en de hennen, maar om de dag. Naar verwachting resulteert dit in meer rust bij de hennen en een verlaging van het aantal hanen in de koppel. Een spannend idee waar u zeker meer van gaat horen!