Brabantse stikstof bijeenkomst met premier Mark Rutte verloopt gemoedelijk
Dat zegt Antoine van Loon, manager commercie Voergroep Zuid. Het komend jaar worden de plannen uitgewerkt om via het voerspoor stikstof terug te dringen. Van Loon verwacht dat het voornamelijk de rundveehouderij zal omvatten. Het landbouwcollectief en de voerindustrie zullen er nauw bij betrokken worden om oplossingen te zoeken.
Premier Rutte was uitgenodigd in Deurne, in het hart van de intensieve veehouderij in Nederland. Premier Mark Rutte betrad donderdagavond 14 november de arena om voor een kleine 400 aanwezigen het stikstofbeleid te verdedigen.
Het was bijna letterlijk een ‘arena’, want voor een podiumpje met tv-camera’s was op de vloer een rechthoek getekend, van waaruit Rutte met een microfoon in de hand mocht reageren. De bijeenkomst in ‘natuurpoort De Peel’ was georganiseerd door de Deurnese VVD-afdeling. Veel boeren die zich in de steek gelaten voelen, kwamen naar Deurne. 'In de steek gelaten', ook door de provinciale en landelijke VVD.
Rutte beantwoordde de vragen rustig en werd eigenlijk geen moment echt in verlegenheid gebracht. „De sfeer was en bleef gemoedelijk, ondanks de emoties over het Brabants beleid die er in dit gebied duidelijk spelen", zegt Antoine van Loon.
Gedeputeerde
Behalve Rutte waren ook een aantal VVD-kamerleden en Brabants gedeputeerde Christophe van der Maat naar Deurne gekomen. Natuurlijk kreeg Van der Maat de wind van voren toen het ging over de deadline van 1 april, de dag dat Brabantse boeren hun vergunningsaanvraag moeten hebben ingediend om te voldoen aan de verscherpte staleisen. Hij liet zich niet uit de tent lokken. Begin december is er meer duidelijkheid over de landelijke stikstofregels, half december bekijkt het provinciebestuur of en waar die botsen met de Brabantse koers.
Rutte merkte gedurende de avond dat de frustratie in de zaal vooral dat Brabantse beleid betrof. De pijlen werden gericht op de uitzonderingspositie. „We zitten hier op een paar honderd meter van de Limburgse grens. Ik mag bijna niets, mijn buurman boert ook en mag veel en veel meer. Hoe kun je dat nog uitleggen?”, klonk het vanuit de zaal. Rutte toonde begrip, maar benadrukte ook dat provincies hun eigen verantwoordelijkheid hebben en zelf beleid kunnen maken.
De ‘diefstal’ van bestaande rechten van boeren, de grote verschillen tussen het milieubeleid in Nederland en dat in andere landen, het grote aantal Natura 2000-gebieden in dit kleine land; het kwam allemaal voorbij in Deurne. Rutte gaf netjes overal antwoord op, en kreeg ondertussen veel gratis advies. „Of ze er ook iets mee doen, weet ik niet, maar wij hebben in ieder geval ons hart gelucht”, zei een van de boeren, toen hij om 22.00 uur weer naar buiten wandelde.