Wojciechowski wil forse daling van inkomenssteun in ‘oude’ lidstaten
Tijdens zijn ‘herexamen’ maakte de Pool een betere beurt door vlot op vragen van de parlementsleden te antwoorden, ook al bleven zijn antwoorden soms nog vaag. Dat bracht verschillende van zijn ondervragers ertoe om onomwonden te verklaren, dat zij de Pool ‘streng in de gaten zouden houden’.
Hervorming GLB in impasse
Door de achtereenvolgende parlementsverkiezingen in de EU, de verwarring rond de Brexit, de aanhoudende migratiecrisis en de vrees voor een mogelijke nieuwe financiële crisis in 2020 zijn de onderhandelingen over de hervorming van het GLB in een impasse geraakt. Nu staat midden 2021 in Brussel op de teller als begindatum. De kern van de zaak blijft de meerjarenbegroting en de vraag hoeveel geld mag er nog naar de landbouw gaan.
Het oorspronkelijke voorstel van de (oude) Commissie ligt onder zwaar vuur. De tendens luidt: nog minder geld naar de landbouw (pijler 1) en een verdere verschuiving naar milieu- en klimaatmaatregelen (pijler 2) plus mogelijk een lineaire vermindering van het totale landbouwbudget met 10 procent. Dat wil zeggen een verdere forse afbouw van de inkomenssteun. Daarover heeft Wojciechowski wijselijk gezwegen tijdens zijn hoorzitting anders had hij meteen kunnen inpakken.
Gelijktrekken hectaresteun
Toch had de nieuwe EU-landbouwcommissaris eerder wel gezegd dat hij voorstander was van het gelijktrekken van alle hectaresteun in de EU. Dat zou betekenen dat de inkomenssteun in de Oost-Europese en zuidelijke lidstaten fors omhoog zou gaan en flink zou dalen in de andere lidstaten, waaronder Nederland. Die ‘oude’ lidstaten vinden de hogere inkomenssteun voor hun boeren gerechtvaardigd omdat de ‘nieuwe lidstaten’ een groot concurrentievoordeel hebben door belangrijk lagere kosten zoals goedkope grond, lagere lonen, minder strenge regelgeving en zwakke nationale controle instanties, die zwak of niet optreden tegen onregelmatigheden.
De recente onthulling door Frans Timmermans (de tweede in rang in de Commissie) dat er in Brussel een voorstel op tafel ligt om de komende 7 jaar 40 procent van het totale landbouwbudget voor inkomenssteun over te hevelen naar de subsidiepot voor het milieu en voor klimaatacties, maakt het er voor Wojciechowski niet gemakkelijker op.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Europese Commissie