Beheers vogelmijt met vogelmijtbedrijfsplan
„We noemen het bewust geen bedrijfsbehandelplan: het is de bedoeling behandeling zoveel mogelijk te voorkomen door preventie en monitoring”, legt projectleider Thea van Niekerk uit. De informatie van de groep van twintig legpluimveehouders en hun bedrijfsbegeleiders is verzameld en in een overzichtelijk document geplaatst. Het plan bevat vanzelfsprekende - maar ook minder vanzelfsprekende zaken. Thea van Niekerk noemt voorbeelden: „Koester de natuurlijke vijand. Dus vraag je af: ‘Laat ik dat spinnenweb hangen of niet?’. Een ander voorbeeld is de staltemperatuur. Boven de 19 graden Celsius groeit de vogelmijt harder. Maak de afweging tussen extra voerkosten en mijtenoverlast.”
Afvinken
Het vogelmijtbedrijfsplan gaat uit van Integrated Pest Management. „In de tuinbouw wordt IPM al langer toegepast en zijn ze in staat om de plagen effectiever te beheersen waarbij resistentievorming en residuen zoveel mogelijk worden beperkt. Deze methodiek hebben we toegepast om op verantwoorde wijze vogelmijt effectief te beheersen”, licht Thea van Niekerk toe. In het resultaat, het 16 pagina tellende vogelmijtbedrijfsplan, kan de pluimveehouder, samen met zijn bedrijfsadviseur, aanvinken wat van toepassing is op zijn of haar bedrijf en afspreken wat ze gaan doen. „Het plan is interactief; sta je aan het begin van de legronde of ben je halverwege, hoe groot is de vogelmijtdruk? Met één muisklik springt het plan naar het deel wat je nodig hebt”, legt Thea van Niekerk uit.
Praktijk
Een praktische handleiding voor monitoring is onderdeel van het vogelmijtbedrijfsplan. Monitoren is meer dan een visuele inspectie. Als een pluimveehouder mijten ziet tijdens de dagelijkse ronde, is de mijtendruk meestal al zo hoog dat chemische bestrijding noodzakelijk is. „Met chemische middelen moeten we spaarzaam omgaan omdat er snel resistentie optreedt. Monitoren kan het gebruik van chemische middelen reduceren én kan laten zien wat een behandeling voor effect heeft”, licht Thea van Niekerk toe.
Het voordeel van eerdere signalering is de mogelijkheid van plaatselijke mijtenbestrijding. „Controleer daarna het effect en bekijk wat de verdere acties zijn; het vogelmijtbedrijfsplan helpt je daarbij”, adviseert Thea van Niekerk.
Presentatie op eindevent
Het vogelmijtbedrijfsplan is opgesteld vanuit oogpunt van legpluimveehouderij maar is ook toe te passen op opfok- en vermeerderingsbedrijven.
Op het eindevent van het project IPM Vogelmijt op 19 november 2019 wordt het vogelmijtbedrijfsplan gepresenteerd. De aanwezigen ontvangen een gedrukt exemplaar en na het event is het plan te downloaden via de site Aanpak vogelmijt bij pluimvee.
Het eindevent is bedoeld voor pluimveehouders en medewerkers van toeleverende en afnemende periferie en is gratis toegankelijk. Bekijk hier het programma en meld je aan.
Tekst: AgriContent
Beeld: WUR