'Kans op Gumboro uitbraak nagenoeg nihil met in ovo vaccinatie'
Die 34 procent heeft Herreman uit eigen onderzoek, uitvoerd op 81 Nederlandse koppels over 2018 en 2019. Herreman gaf een presentatie over in ovo vaccinatie tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid woensdagavond 30 oktober in Meppel. „Bij in ovo zijn de kuikens beter beschermd en hebben ze geen entreactie. Daardoor is de voeropname stabieler en de eindgewichten gemiddeld genomen hoger. Dat blijkt uit data van vleeskuikenhouders.”
Een ander bijkomend voordeel vindt Herreman dat de eerste weeks uitval lager is. „Bij in ovo worden de kuikens in het ei met één prik geënt tegen NCD, Gumboro of Marek. Normaal bepaal je aan de hand van bloedonderzoek de entdatum. Die entdatum is altijd een compromis omdat die nooit voor alle kuikens optimaal is. Sommige kuikens groeier sneller dan gemiddeld en andere blijven achter. Met Transmune in ovo wordt ieder kuiken op het ideale moment geënt. Dat betaalt zich uit.”
‘Hoeveel kost een entreactie?’
Eén vleeskuikenhouder wilde dit alles onderbouwd zien met cijfers. „De helft van de vleeskuikenhouders in Scandinavië ent niet omdat daar de virusdruk veel lager is dan in Nederland. Wij enten om problemen te voorkomen. Een entreactie zorgt voor lagere voeropname, kost groeit en zorgt voor een iets hogere voederconversie. Maar hoeveel kost een entreactie? En hoeveel zwaarder is een in ovo geënt kuiken aan het eind van de ronde”, vroeg hij aan Herreman.
„Dat is op ieder bedrijf anders en kan ik niet zeggen”, reageerde Herreman. „We hebben cijfers van vleeskuikenhouders in Nederland en het buitenland die in ovo enten. Die wil ik met je delen.” De vleeskuikenhouder stelde daarop voor om cijfers te delen met vleeskuikenhouders uit Nederland, Duitsland en België omdat de virusdruk in die landen vergelijkbaar is als in Nederland.