Chickfriend eigenaren: 'Nooit geweten dat ons middel schadelijk was'
Mathijs IJ. en Martin van de B. waren de eigenaren van vogelmijtbestrijder Chickfriend. In de zomer van 2017 bleek dat in de eieren van bedrijven waar Chickfriend vogelmijten bestreed een te hoge dosering van het verboden middel fipronil zat. Grote aantallen eieren werden vernietigd en circa 3,5 miljoen kippen werden gedood. De fipronilcrisis zorgde voor tientallen miljoenen euro’s aan schade. Maar wie gaat dat betalen?
De rechtbank in Den Haag oordeelde in juli dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet voor de schade hoeft op te draaien. De vraag of Chickfriend aansprakelijk is voor de door de pluimveehouders geleden schade werd afgelopen woensdag behandeld.
‘We vertrouwden Patrick op zijn blauwe ogen’
De twee eigenaren van Chickfriend verklaarden niet te hebben geweten wat er precies in Dega-16 zat. Ze vroegen hun Belgische leverancier Patrick R. om een goed te vernevelen product. De testresultaten waren verbluffend. „Te mooi om waar te zijn”, vroeg één van de rechters volgens Boerderij.nl. „We vertrouwden Patrick op zijn blauwe ogen”, reageerde Mathijs IJ. Pas vlak voor de inval door de NVWA kregen ze argwaan. „Ik had hiervoor nog nooit van fipronil gehoord”, zei één van de voormalig Chickfriend eigenaren.
De rechtbank in Arnhem beslist in januari of de heren aansprakelijk zijn voor de schade van 123 gedupeerde pluimveebedrijven. Als dat het geval is, dan wordt daarna in een aparte zaak de hoogte daarvan bepaald. Tegen het duo loopt tevens een strafrechtelijk onderzoek. Lees het complete artikel op Boerderij.nl.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Boerderij.nl