'In ovo enten zeer interessant, prijs is een nadeel'
Hij deelde zijn ervaringen met in ovo vaccinatie woensdagavond 30 oktober tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid in Meppel. „Zelf vaccineren is goedkoper dan in ovo. Maar het is en blijft altijd een uitdaging om zelf goed te vaccineren. Als je de juiste titers niet haalt, is in ovo vaccinatie een goede oplossing. In ovo enten tegen Gumboro, Newcastle disease (NCD) en Marek verkleint de kans op entfouten. Daardoor zijn mijn kuikens beter beschermd tegen deze virussen dan met een enting tijdens de ronde”, legt Jansen uit.
Twee jaar geleden liet hij 75.000 kuikens in ovo enten van één van zijn locaties en nu 140.000 kuikens op twee locaties. Hij ent normaliter in het voorjaar twee koppels zwaar tegen Gumboro. „In het voorjaar is de ziektedruk hoger omdat akkerbouwers dan beginnen met uitrijden van mest”, motiveert Jansen de redenen waarom hij juist dan zwaar ent tegen Gumboro.
„Ik weeg iedere ronde af of ik licht of zwaar tegen Gumboro moet enten. Een zwaardere Gumboro enting is iets duurder. Een in ovo enting is nog veel duurder. Het blijft iedere ronde een afweging of ik licht, zwaar of in ovo moet enten. Daarbij kijk ik naar hoe het liep in de vorige ronde.”
Geen voerdip
Naast dat zijn kuikens beter beschermd zijn loopt het makkelijker in de stallen die hij in ovo ent. „Bij in ovo vaccinatie zie ik geen entreactie meer. Vooral bij een lichte Gumboro vaccinatie zie je nog wel eens problemen met het darmpakket of de luchtwegen in week 4. Met een zware Gumboro enting is dat al minder, maar bij in ovo zie ik geen entreactie en ook geen voerdip. Bovendien gebruik ik ook nauwelijks antibiotica bij mijn in ovo geënte kuikens doordat het gewoon makkelijker loopt. Hierdoor zijn de technische resultaten in die stallen ook iets beter.” Jansen liet zijn technische resultaten niet zien tijdens zijn presentatie omdat hij zijn ervaringen van een paar koppels nog te pril vindt om te delen en conclusies aan te verbinden.
Dat er mogelijk discussie is bij onvoldoende bescherming vindt Jansen een nadeel. „Stel dat de bescherming tegen Gumboro een keer onvoldoende is. Dan kan dat leiden tot felle discussies met mijn broederij over de schuldvraag. Normaal ben ik verantwoordelijk voor het juist toedienen van de enting. Nu is mijn broederij dat.”
Prijs
Een nadeel vindt hij de prijs. „Bij mijn dierenarts heb ik een totaalpakket. Als ik alles in ovo laat enten, wil mijn dierenarts een hogere vergoeding voor andere diensten omdat hij dan geen entstof meer kan leveren.”
„Bij een verlaagde prijs is in ovo voor veel vleeskuikenhouders interessant en lonend”, concludeerde Jansen. Hij riep de leverancier van de in ovo entstof, broederijen en dierenartsen op om bij elkaar te gaan zitten. „Die drie partijen moeten samen overeenkomen dat in ovo goedkoper wordt voor vleeskuikenhouders. Nu weeg ik iedere keer af of ik in ovo geënte kuikens bestel. Als in ovo enten 4 in plaats van 5,5 tot 6 cent kost, kan het gemeengoed worden in de Nederlandse vleeskuikenhouderij.”