Infographics: in een oogopslag aandachtspunten vogelmijt
Dat zegt Thea van Niekerk, projectleider van het IPM Project Vogelmijt. Het project Aanpak van Vogelmijt bij pluimvee en het toepassen van Integrated Pest Management is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research, Bionext en Poultry Expertise Centre, en richt zich op een duurzame en veilige wijze van beheersen van een besmetting. Twintig legpluimveehouders en hun bedrijfsbegeleiders dachten mee over de informatie op de infographics. Ter ondersteuning zijn infographics ontwikkeld, bestaande uit een A4 met overzichtelijke illustraties, kaders en tekst over een bepaald onderdeel van de mijtenbeheersing. Het resultaat zijn drie infographics:
- Vogelmijtpreventie: via welke routes komen vogelmijten de stal in en hoe kun je dat voorkomen? Waar moet je aan denken, welke aspecten dragen bij aan de preventie van vogelmijt?
- Monitoren: wanneer start je met monitoren, waar, hoe vaak en hoe doe je dat?
- Integraal Pest Management: de cirkel van structurele aanpak van vogelmijt, van preventie tot behandeling en evaluatie; wat zijn de stappen en wat doe je in elke stap?
Praktische handvaten
De legpluimveehouders en bedrijfsadviseurs hebben 1,5 jaar meegewerkt aan het project. „We hebben intensieve bijeenkomsten gehouden met veel informatie uitwisseling over de aanpak van vogelmijt. Elke bijeenkomst had een specifiek thema, bijvoorbeeld preventie, bestrijding en middelen, aanpak tussen legrondes en monitoren. Naast informatieverstrekking door experts, wisselden pluimveehouders onderling veel praktische informatie uit”, licht Thea van Niekerk toe. De infographics zijn praatdocumenten voor pluimveehouders en bedrijfsadviseurs; hoe, wat en wanneer kun je de vogelmijt aanpakken.
Presentatie op eindevent
De infographics worden gepresenteerd op het eindevent van het project IPM Vogelmijt op 19 november 2019. De aanwezigen ontvangen gedrukte exemplaren en na het event zijn de infographics te downloaden via de site Aanpak vogelmijt bij pluimvee.
Het eindevent is bedoeld voor pluimveehouders en medewerkers van toeleverende en afnemende periferie en is gratis. Bekijk hier het programma en meld u aan.