'Genetica belangrijker dan voer'
De leghennenhouder gaf woensdagavond 23 oktober een presentatie tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding. „Wat verwachten we van voer? Veel eieren; ei gewichten die passen bij de afzet; gezond voor de dieren (weerstand); goed in te drogen mest; droge scharrelruimtes; voeropnames die niet uit de ‘pas’ lopen; een goede kwaliteit/prijs verhouding en een goede structuur (voorkomen selectief eten)”, somde Verbeek op.
Voerkwaliteit is zeer bepalend maar genetica is volgens hem nog belangrijker voor de resultaten in een ronde. Ook de stal heeft grote invloed op de resultaten, weet Verbeek. „Wij hadden twee identieke stallen. Eén stal draaide altijd minder dan de andere. De reden daarvan bleef een mysterie.”
Luxe voer
Om veel sterke eieren tussen 58 en 64 gram te krijgen en daarmee te voldoen aan de wensen van het pakstation, adviseert Verbeek om een nieuwe koppel op te starten met luxe voer. „Wat is luxe voer? Dat is voer met voldoende licht-verteerbare eiwitten voor een goede ontwikkeling van de leghen.”
Naast luxe voer moeten leghennenhouders het de dieren in het begin makkelijk maken om te vreten. „Zorg voor voldoende verlichting zodat de hennen het voer makkelijk kunnen vinden. Maar werk ook met een lichtschema dat de dieren niet te veel stimuleert waardoor ze snel veel kleine eieren onder de 53 gram leggen.”
Calciumgehalte
Het calciumgehalte laten aansluiten op de productie, is volgens Verbeek erg belangrijk maar niet eenvoudig. „In het begin van een koppel legt bijvoorbeeld 80 procent van de hennen al dagelijks een ei en 20 procent niet. Overdoseer het calciumgehalte in het voer dan iets, zodat ook de hennen die nog niet leggen, hun botten (skelet) kunnen blijven ontwikkelen. Daar hebben ze later in de ronde profijt van, waardoor ze langer eerste soort eieren blijven leggen.”
De leghennenhouder stelde tien jaar lang – tot twee jaar terug toen zijn bedrijf werd getroffen door brand – een groot gedeelte van zijn leghennenvoer zelf samen. „Vooral door juiste inkoop kun je veel besparen bij zelf mengen. Je moet dan de juiste gok nemen. Al kan het ook fout gaan als je duur hebt ingekocht en de markt tegen alle verwachtingen inzakt.”
Zelf mengen
Na de brand wil Verbeek zijn bedrijf eerst opbouwen. Hij sluit niet uit dat hij vervolgens weer begint met zelf mengen. „Naast dat ik er geld mee kan besparen door gunstig voer in te kopen, is zelf mengen een passie van me.”
„Sneller kunnen schakelen door het voer binnen een dag aan te passen, vind ik het grootste voordeel van zelf mengen. Zeker in de zomer als de voeropname een keer tegenvalt”, zei een collega-leghennenhouder. „Dat is ook een voordeel. Maar bij een groot bedrijf als dat van ons is een silo binnen vier tot vijf dagen al leeg. Dat is ook relatief snel en vaak snel genoeg om het voer aan te passen en hierdoor een lagere eierproductie te voorkomen”, reageerde Verbeek.