'Nederlandse pluimveehouder haalt genetische potentie uit kip'
In zijn 35 jarige ervaring als fokker van leghennen ervaart Frans van Sambeek dat het kippen fokken aanzienlijk complexer is geworden. „Toen ik begon produceerde een moederdier 70 kuikens, nu 100. Wereldwijd betekent dat een lagere opzet van moederdieren. De fokkerijcyclus is langer geworden.” Jeroen Visscher (45) vervolgt: „Zet dit tegen de groei van de wereldbevolking en de gestegen eierconsumptie dan is er balans.” Het ei heeft een goed imago en staat er goed voor.
Internationaal opererend team
Er zijn nu nog wereldwijd twee leghenfokorganisaties over. Wereldwijd is bijna een van de twee legkippen afkomstig uit de Hendrix Geneticsfamilie. In totaal heeft Hendrix Genetics acht basisfokbedrijven. Twee in Nederland, vier in Frankrijk en twee in Canada. „Als R&D directeur heb je leiding over het team van genetici. Een team van tien personen bestaande uit 7 genetici en farmcoördinatoren, van jong tot oud. „Een team waar we gebruik maken van de ervaringen en de nieuwe moderne technieken om zo samen de juiste fokwaardeschatting en nieuwe generaties aan te maken”, zegt Jeroen Visscher. Zowel Frans als Jeroen studeerden in Wageningen aan de universiteit. „De combinatie universiteit, fokbedrijf én het goede vakmanschap van de Nederlandse pluimveehouder hebben er waarschijnlijk voor gezorgd dat Hendrix Genetics de basis in Nederland heeft. Dat is voor de Nederlandse legpluimveehouder een voordeel; welzijn en gedrag is daardoor sinds twintig jaar een van de hoofddoelen in de fokkerij”, blikt Frans van Sambeek terug.
Fokdoelen
Nederland loopt voorop met vakmanschap. „Een Nederlandse pluimveehouder weet het genetisch potentieel uit de kip te halen. Dat blijkt wel uit de eerste koppels met 500 eieren. Die zaten in Nederland”, zegt Jeroen Visscher. De volgende uitdaging is 500 eerste soort eieren op 100 weken. Daarvoor is het belangrijk dat de schaalkwaliteit, vooral op latere leeftijd, blijft verbeteren. De beste fokkerijkip legt nu 582 eieren in 589 productiedagen, oftewel 84 weken. Fokdoel nummer 2 is robuustheid: de kip moet wel in leven blijven, dat is duurzamer. De komende jaren is de kwaliteit van het verenkleed nummer 3”, zegt Jeroen.
Lees het volledige interview in vakblad Pluimveeweb dat vrijdag 18 oktober 2019 is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.