Hogere mestboetes voor grote bedrijven en recidive
De minister wil met deze maatregelen de afschrikkende werking van het begaan van mestfraude (het overtreden van de meststoffenwet) vergroten. Het algemeen verhogen van de mestboete acht Schouten niet zinvol omdat het wegnemen van het economisch voordeel en het bestraffend element met de huidige tarieven voldoende zijn afgedekt. ‘Een verdere verhoging van de boetes ligt dan ook niet in de rede’ schrijft de minister in de Kamerbrief, ‘temeer omdat de mestafzetkosten in verhouding tot de totale bedrijfskosten met name bij varkensbedrijven aanzienlijk zijn.’
Mestafzetkosten
De mestafzetkosten bedroegen in 2016 gemiddeld 6.000 euro voor melkveehouderijbedrijven, 11.000 euro voor pluimveebedrijven en 51.000 euro voor varkensbedrijven, meldt Schouten in de Kamerbrief. Tussen 2005 en 2016 zijn de gemiddelde mestafzetkosten per bedrijf vervijfvoudigd voor varkensbedrijven, licht gedaald voor pluimveebedrijven en licht gestegen voor rundveebedrijven. De mestafzetkosten per bedrijf zijn voor varkens- en rundveemest het hoogst in Zuid- en Oost-Nederland. De mestafzetkosten waren in 2016 voor rundveemest 12 euro per ton, voor pluimveemest 11 euro per ton en voor varkensmest 20 euro per ton.
Pakkans vergroten
Schouten wil ook de kans dat een overtreder wordt betrapt en beboet vergroten. Daartoe wil zij dat de NVWA voor bepaalde risicogericht geselecteerde ondernemingen nauw samengewerkt met andere toezichtpartners om zo de slagkracht en effectiviteit te vergroten. Daarbij wordt beter gebruik gemaakt van datatechnologie en automatisering, bijvoorbeeld door in de handhaving satellietbeelden te benutten.
RVO transparanter
Als een gevolg van een uitspraak van het Collega van Beroep voor het bedrijfsleven maakt RVO.nl tevens het boetebeleid transparanter, meldt de minister in de brief aan de Tweede Kamer. Vanaf oktober is voor iedereen transparant hoe mestboetes worden vastgesteld. Hier staat ook in opgenomen hoe RVO.nl met recidive om gaat.
In het eerste kwartaal van 2020 komt Schouten met een concreet voorstel met de aanpassingen die in de wet- en regelgeving nodig zijn om haar voornemen uit te voeren.