Nepluvi eist meer inzet van EU om Europese pluimveevleessector te beschermen
'Eén voor twaalf voor Europese pluimveevleessector'
De Europese vleeskuikenmarkt staat momenteel onder grote druk. Daardoor daalden de vleeskuikenprijzen sterk. De afgelopen vijftien weken zijn de Nederlandse contractprijzen bijna 8 cent gedaald. Op een gemiddeld vleeskuikenbedrijf met 120.000 kuikens en 7,5 koppel per jaar is de jaaropbrengst daardoor 165.000 euro lager. Bovendien ziet het er niet uit dat de vleeskuikenprijzen de komende weken gaan stijgen.
In de nabije toekomst krijgt de Europese vleeskuikensector te maken met nog meer bedreigingen. Ten eerste is dat het gigantische quotum van 180.000 ton extra pluimvee dat is toegekend aan de Mercosur-landen, in een historische deal die werd gesloten op 29 juni 2019.
„De Europese pluimveesector, en ook de Nederlandse, lijkt wel opgeofferd in deze onderhandelingen, aangezien de hoeveelheden importen de dubbele hoeveelheid was van hetgeen eerder was aangeboden eind 2017 en tevens goedgekeurd door de Europese lidstaten”, zegt Oplaat, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Pluimvee verwerkende Industrie.
Oekraïne
Ten tweede hebben Oekraïense bedrijven een maas in de wet gebruikt om de quota in de vrijhandelsovereenkomst met de EU te omzeilen, waardoor er veel grotere hoeveelheden borstvlees in de EU zijn geïmporteerd dan in de overeenkomst was voorzien. In ruil voor het dichten van deze maas in de wet, zullen Oekraïense bedrijven worden beloond met een aanzienlijke extra hoeveelheid van 50.000 ton. Bijkomend probleem is dat de deal nog niet definitief is, waardoor de hoeveelheden iedere maand nog blijven toenemen.
Ten derde heeft de Europese Commissie, om deze concessies te rechtvaardigen, het argument gebruikt dat ze zullen worden gecompenseerd door een toename van het verbruik in de EU. Dit is geen aanvaardbaar argument, aangezien de EU al 900.000 ton pluimveevlees importeert. Ter vergelijking: ongeveer 300.000 ton rundvlees en ongeveer 20.000 ton varkensvlees wordt geïmporteerd.
Bovendien zijn er grote onzekerheden over de gevolgen van de Brexit voor de Europese markt voor pluimveevlees. Het Verenigd Koninkrijk is één van de grootste importeurs en consumenten van pluimveevlees in Europa en een harde Brexit zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de Europese markt voor pluimveevlees.
‘Handel nu’
Oplaat betoogde onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de federatie van de Europese pluimveevleesindustrie Avec richting de aanwezige Europese Commissie dat het één voor twaalf is en dat de Europese commissie nu moet handelen. „De Europese en de Nederlandse pluimveesector zijn in de uitverkoop gezet door Europa. Eén van de zaken die de Commissie met spoed moet doorvoeren is het definitief aan banden leggen van de ongelimiteerde import uit Oekraïne”, stelt Oplaat. De Europese commissieleden, die aanwezig waren tijdens het congres, hebben de oproep serieus aangenomen, volgens Oplaat.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing