Uit het pluimveeonderzoek
Column: Smart Poultry Farming
In de laatste versie van het magazine Wageningen World (zeg maar het clubblad van Wageningen University & Research) lees ik twee berichten over ‘Smart Farming’ in de landbouw. Beide artikelen gaan over het toepassen van innovatieve technieken in de tuinbouw. In die tak van sport liggen ze een straatlengte voor op het toepassen van technologie in het dagelijks management. De technologie neemt met name controletaken en simpele handelingen over. In het ene bericht wordt een project beschreven over het toepassen van robots in de agrifoodsector om de efficiëntie, productiviteit en concurrentiekracht te verbeteren. Het andere bericht gaat over een project met de zelfrijdende ‘Plantalyzer’, dit apparaat registreert de aantallen, grootte en rijpheid van bijvoorbeeld tomaten. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de Smart Farming mogelijkheden. Vooral die laatste toepassing spreekt me erg aan. Ik zie over tien tot twintig jaar iets vergelijkbaars functioneren in pluimveestallen om verschillende karakteristieken van de dieren automatisch te meten.
Informatie in het kippenhok
De eerste stenen zijn hiervoor al gelegd. Bijna vier jaar geleden hebben we binnen een project samen met de sector en periferie mogelijkheden en ideeën verkend om Smart Farming in het kippenhok toe te passen. Doel was dus vooral om te polsen wat mogelijke interessante toepassingen in de praktijk zouden kunnen zijn. Zowel de sector als de periferie gaven aan dat meer informatie over de dieren in de stal gewenst was. Deze behoefte was me al eerder opgevallen. Informatie over productie, klimaat, voer- en wateropname is natuurlijk de basis voor het management, maar om dit tot een hoger niveau te brengen, is er meer nodig. Inzicht in het verloop van de gezondheid en het gedrag van de dieren zou echt een toevoeging zijn, was de teneur.
Te weinig ogen door schaalvergroting
Door de schaalvergroting ontbreekt het de pluimveehouder gewoonweg aan tijd om zijn zintuigen (ogen, oren en neus) voldoende te gebruiken voor het echte “Fingerspitzengefühl”. Het zou natuurlijk geweldig zijn wanneer slimme technologieën de pluimveehouder hierin kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn en worden er steeds hogere eisen gesteld aan het houden van kippen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en diergezondheid. Bijvoorbeeld het verbod op snavelbehandelen, antibiotica-reductie, uitval/voetzoollaesies bij vleeskuikens, etcetera. Vroegtijdig detecteren van afwijkingen is noodzakelijk om tijdig het diermanagement te kunnen bijsturen.
Monitoring van kamkleur en mest
Terugkomend op de bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit de sector, viel het me weer op hoe innovatief pluimveehouders zijn. Zij kwamen met een enorme lijst aan leuke en toekomstige toepassingen. Ik noem er slechts een paar: automatische gezondheidsmonitoring aan de hand van uiterlijke kenmerken (bijvoorbeeld kamkleur), (semi)automatisch vaccineren, automatische detectie van de mestkwaliteit, verdeling van ouderdieren in de namiddag (in verband met paren), aanpassing klimaat aan de hand van gedrag dieren, en nog vele andere ideeën.
Wat is je meest irritante probleem?
Pluimveehouders hebben dagelijks te maken met allerlei uitdagingen waarvoor ze graag oplossingen willen hebben. Om tot innovaties te komen moet je de volgende vraag stellen: ‘Wat is je meest irritante probleem/activiteit in je dagelijkse bezigheden en vind daar een oplossing voor’. Het is algemeen bekend dat dan de beste innovaties geboren worden!
Activiteitenpatroon van kippen
De combinatie van technologie en de pluimveehouderij lijkt misschien nog futuristisch, maar is naar mijn mening absoluut de toekomst. Het toepassen van Smart Farming in pluimveestallen zal zeker een uitdaging zijn omdat de omstandigheden in stallen wel wat anders zijn dan in kassen. Maar de techniek schrijdt snel voort en ik ben ervan overtuigd dat het binnen twintig jaar heel normaal is dat een pluimveehouder automatisch gewaarschuwd wordt als er een storing in de stal is. En dan bedoel ik geen technische storing, maar storing in gedrag of gezondheid. Denk aan een verandering in het activiteitenpatroon van de dieren, opgepikt door sensoren. Dergelijke verstoringen kunnen in een eerder stadium gedetecteerd worden dan nu het geval is, waardoor de pluimveehouder eerder kan ingrijpen. Smart Farming zal een enorme winst betekenen voor het welzijn, de gezondheid en een duurzame productie van de dieren.