Harry Hulman nieuwe pluimveeadviseur
Als pluimveeadviseur overlegt Harry dagelijks met pluimveehouders en dierenartsen om samen tot een geïntegreerde aanpak van de rode vogelmijt, in de praktijk vaak bloedluis genoemd, te komen.
Passie voor pluimvee
Harry (57) woont in de Achterhoek en heeft een lange staat van dienst in de pluimveesector. „Ruim 15 jaar heb ik een legpluimvee subfokbedrijf gehad met grootouders van de leghennen. Dat betekende een hoge biosecurity, veel groepen kippen en nauwkeurig werken”, zegt Harry. Acht jaar geleden verkocht hij het bedrijf omdat er geen opvolger was. Hij ging werken als accountmanager bij toeleverende bedrijven, zowel van voer, kippen als inventaris.
Gezamenlijke aanpak
Rode vogelmijten zijn een veel voorkomend probleem op zowel leg-, opfok- als vermeerderingsbedrijven. De aanpak begint bij monitoring waarmee je inzicht krijgt in de vogelmijtbesmetting in de stal. Harry: „Via monitoring, advies over biosecuritymaatregelen, aanpassingen in de manier van werken en indien nodig een Exzoltbehandeling kunnen we gezamenlijk de diergezondheid en daarmee het bedrijfsresultaat verbeteren”, legt Harry uit.
Miranda Smits en Harry Hulman zijn als pluimveeadviseurs de spil tussen de wetenschap en de praktijk en staan pluimveehouders bij met praktische adviezen, zegt Marien Jansen, accountmanager en verantwoordelijk voor de contacten met dierenartsen en de periferie.
Samen met de pluimveehouder starten Miranda en Harry met monitoren. Ze hangen mijtenvallen op, checken het aantal vogelmijten en kijken wat de eerste aanpak van de overlast kan zijn. „Vaak kan een eenvoudige aanpassing al vooruitgang opleveren. Bijvoorbeeld het aanpassen van de routing levert een biosecurity verbetering op en daarmee minder kans op insleep. Daar help ik pluimveehouders graag bij,” zegt Harry. Daarbij overlegt hij met de dierenarts van het betreffende bedrijf om tot een gezamenlijke bedrijfsaanpak te komen.
Behandeling
Als de pluimveehouder besluit om Exzolt in te zetten, helpt Harry of de dierenarts bij de aanmaak van het middel. Een nauwkeurige bereiding is de basis voor een goed resultaat. Een behandeling bestaat uit twee toedieningen met een tussentijd van 7 dagen. Ook na de behandeling blijft monitoring belangrijk. „Elk pluimveebedrijf is anders en daarom vraagt de behandeling van rode vogelmijt om precisie en maatwerk. Wij kunnen dat de pluimveehouder bieden en ondersteunen de pluimveehouder graag bij de bereiding, behandeling, monitoring en het voorkomen van nieuwe insleep door middel van een goede bedrijfshygiëne. Samenwerking voor een optimale diergezondheid en een goed bedrijfsresultaat. Daar gaan we voor”, zegt Harry.
U kunt Harry Hulman bereiken via 06 – 82 52 25 96 of via mail harry.hulman@merck.com.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health