Woensdag 30 oktober thema-avond Diergezondheid in Meppel
'In ovo beschermt kuikens beter tegen Gumboro en NCD'
Op verzoek van zijn broederij deed de vleeskuikenhouder twee jaar geleden mee aan een proef waarin hij in ovo geënte kuikens ontving. Daarna stopte hij hiermee. Maar de afgelopen drie koppels liet hij een deel van zijn kuikens in ovo enten. Zach Jansen is woensdagavond 30 oktober de gastspreker tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders in Meppel. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn ervaringen met in ovo geënte kuikens, de voor- en nadelen hiervan en over zijn technische resultaten.
Jansen houdt op vijf locaties in de omgeving van Nieuw-Buinen reguliere vleeskuikens. Twee jaar geleden liet hij 75.000 kuikens in ovo enten van één van zijn locaties en nu 140.000 kuikens op twee locaties. „Mijn broederij vroeg of ik deel wou nemen aan de proef en ik houd er wel van om dingen uit te proberen. Bovendien haalden we niet altijd de juiste titers met een enting tijdens de ronde. Daardoor waren onze kuikens soms onvoldoende beschermd tegen Gumboro of NCD.” Na die proef stopte hij een tijdje met in ovo enten, maar nu ontvangt hij al weer vier rondes in ovo geënte kuikens. „In de stallen met in ovo geënte kuiken zie ik geen entreactie meer in de derde week. In die stallen loopt het allemaal toch wat gemakkelijker”, ervaart Jansen. Tijdens de thema-avond gaat hij in op de verschillen.
Zwaar enten
De vleeskuikenhouder ent zowel in het voorjaar als najaar twee koppels zwaar tegen Gumboro. „In het voorjaar is de ziektedruk hoger omdat akkerbouwers dan beginnen met uitrijden van mest. In het najaar krijgen de kuikens nieuwe tarwe. Daardoor neemt de weerstand van het kuiken af”, motiveert Jansen de redenen waarom hij juist dan zwaar ent tegen Gumboro. Nu ent hij dus een deel van zijn kuikens in ovo met een licht Gumboro vaccin. Tijdens de thema-avond vertelt Jansen of hij verschillen ziet.
De pluimveehouder ontvangt kuikens, die in ovo geënt zijn tegen Gumboro NCD en Marek. „De Marek enting zit standaard in het pakket. Daar heb ik niks aan omdat Marek niet voorkomt bij reguliere kuikens, maar alleen bij trager groeiers.”
Actuele ontwikkelingen stikstofmaatregelen
Na het praktijkverhaal van Jansen presenteert NVP-voorzitter Hennie de Haan de meest recente ontwikkelingen rondom de stikstofmaatregelen van de overheid en de impact daarvan voor een vitale toekomst voor de veehouderij. Hierover is veel te doen sinds minister Schouten het advies van de commissie Remkes overnam en op vrijdag 4 oktober maatregelen aankondigde in een Kamerbrief. De Haan legt uit wat de stikstofwetgeving betekent voor pluimveehouders.
De NVP-voorzitter gaat vervolgens in op mogelijkheden voor verlaging van kosten van het Diergezondheidsfonds (DGF) voor pluimveehouders, onder andere na invoering van de nieuwe Animal Health Law. „Het is essentieel dat deze collectieve verzekering voor de sector betaalbaar blijft”, zegt De Haan. Door de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep van de afgelopen jaren steeg de bijdrage aan het DGF voor pluimveehouders sterk. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de themacarrousel.
Avondprogramma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie door Zach Jansen over ervaringen met In ovo geënte kuikens
20.15 - 21.00 uur: Recente ontwikkelingen rondom de stikstofmaatregelen en het Diergezondheidsfonds voor pluimvee
21.00 - 22.00 uur: Themacarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is woensdagavond 30 oktober bij Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.