Wordt Mientje straks beboet door de NVWA?
Maar...toen we na 36 uur het nest nog eens controleerden, waren er alleen enkele eieren aangepikt en nog niet uit. Het duurde ruim 3 dagen voordat Mientje met haar kuikens van het nest kwam. Het oudste kuiken was inmiddels al 80 uur oud. Daarmee zal ook onze Mientje over 5 jaar in zware overtreding zijn volgens de nieuwe wet door onze minister.
Kan dat wel: zo lang zonder eten en drinken? Lijden de kuikens dan geen honger en dorst? Of heeft de natuur zo haar eigen oplossingen?
Kuikens worden geboren met een goed gevulde rugzak met eten en drinken: de dooierrest. Als kuikens geen eten krijgen, snoepen ze uit deze dooier en dat kunnen ze gerust drie dagen volhouden. Wat een lust! Krijgen de kuikens echter sneller te eten, dan wordt deze dooierrest overbodig. Er bestaat een risico op ontsteking van de dooier door het binnendringen van bacteriën door een nog niet gesloten navel. De natuur heeft het daarom zo geregeld dat de rugzak versneld wordt leeggegeten als een kuiken over voer beschikt, omdat de inhoud ervan kan bederven. Dan wordt een lust mogelijk toch een last.
De uitkomstcondities in een broedmachine zijn wezenlijk anders dan onder de kloek, maar de tijd tussen het uitkomen van het eerste en laatste kuiken is vergelijkbaar. Zie afbeelding 'spread of hatch' hieronder.
Dat kuikens soms langer zonder eten en drinken zitten is geen probleem, zo lang ze ook maar niets binnen krijgen. Dat komt omdat de opname van het eerste voer het verterinssysteem op gang doet komen. Dit proces is onomkeerbaar! Bij transport van de kuikens kan dit voor problemen zorgen. Daarom gaat moeder kip ook niet met de uitgekomen kuikens aan de wandel, maar wacht ze totdat alle eieren zijn uitgekomen. Het is alles of niets.
De huidige situatie voor de kuikens op de broederij verschilt in dit opzicht niet veel van de situatie zoals de natuur deze bedacht heeft. De vraag rijst of kuikens zonder voeding wel echt een verminderd welzijn hebben? Desalniettemin zijn er al veel initiatieven binnen de pluimveehouderij die het mogelijk maken om de kuikens toch te voeren tijdens het uitkomstproces. De sector probeert het in dit opzicht al beter te doen dan Moeder Natuur. Helaas zijn er uit ervaring met deze initiatieven in een aantal gevallen kanttekeningen te plaatsen bij het voeren van kuikens voor transport.
Al eeuwen broeden we kunstmatig kuikens uit. De moderne technieken maken het mogelijk de meeste zaken tot in detail goed te regelen. Broederijen streven het optimale na want dit levert immers het beste rendement. Hogere uitval of kwaliteitsverlies kost geld. Een betere stimulans is er toch niet?
Wakkere wetenschappers kunnen blijven broeden, dierenactivisten kunnen blijven schoppen en de overheid kan blijven eisen, maar de natuur lijkt zo haar eigen oplossingen te hebben...
Tekst: Poultry Vets