NVP wil de verstikkende aanpak stikstofproblematiek van tafel
Met de Kamerbrief van 4 oktober ‘Aanpak stikstof problematiek’ wordt de rekening voor een falend stikstof -en natuurbeleid door de overheid vooral bij ondernemers in de landbouw neergelegd. Daarmee negeert Minister Schouten alle goede adviezen van binnen en buiten de landbouw, die ook bij de door haar geraadpleegde commissie Remkes zijn aangedragen.
De NVP staakt daarom, in navolging van de Producenten Organisatie Varkenshoudersij (POV) en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) tot nader orde alle lopende overleggen met het ministerie van LNV. De NVP vindt dat de verstikkende ‘Aanpak stikstofproblematiek’ van tafel moet. „Het plan is ofwel slecht doordacht op de consequenties voor veehouders of is onderdeel van een groter plan om de veehouderij mogelijk niet te halveren, maar op zijn minst fors te decimeren", stelt de vakbond.
Dief in de nacht
Er is veel onduidelijkheid over hoe het werkelijk is gesteld met ‘de natuur’ in de ruim 160 Natura2000-gebieden, omdat daar de neerslag op de bodem niet of nauwelijks wordt gemeten. Er worden aannames gedaan en daar wordt de veehouderij nu alvast voor opgeofferd. Het ergste is nog dat dit geen werkelijke natuurwinst gaat opleveren, want feitelijk levert het niet meer dan een tijdelijke oplossing van een gecreëerde rekenkundige crisis.
„Deze verstikkende sterfhuisconstructie en de uitverkoop van de veehouderij moet van tafel", vindt de NVP. Goochelen met cijfers en rekenmodellen gebaseerd op heel veel aannames, mogen niet de basis zijn van overheidsbeleid met dergelijke verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse landbouw en hoogwaardige voedselproductie, volgens de vakbond.
„Met het besluit van de Minister is elke veehouder zijn vergunde emissieruimte die hij op 4 oktober 2019 had, maar (nog) niet volledig benutte, in één klap kwijt. Als een dief in de nacht pakt de overheid dat af. Verdere bedrijfsontwikkeling wordt daardoor nagenoeg onmogelijk, want iedereen kan met de aanpak van de minister stikstofemissieruimte kopen van boeren. Degene met de diepste zakken heeft het daarmee voor het zeggen en dat financiële gevecht wint een boer nooit. Boeren die willen stoppen verkopen hun emissieruimte aan de hoogste bieder met uitholling van de landbouw en kostenstijgingen voor de ‘blijvers’ als gevolg", aldus de vakbond.
Oproep aan de Kamer
De NVP heeft het gevoel dat sectoren aan het lijntje zijn gehouden. Zij hebben op geen enkel moment werkelijk invloed gehad op het onzalige maatregelenpakket, wat in bepaalde provincies al tot uitvoering wordt gebracht. Dit moet niet mogelijk zijn in een democratische rechtstaat. Daarom roept de NVP politici op tijdens het debat op 17 oktober deze verstikkende en disproportionele maatregelen die de veehouderij zwaar treffen van tafel te vegen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nederlandse Vakbond Pluimveehouders